Yuanul si yenul devin principalele monede in care se vor realiza tranzactii comerciale

Dată publicare: 28-12-2011 15:53
Dată actualizare: 19-10-2012 00:20


Bancnote chinezesti

China si Japonia vor promova folosirea monedelor proprii in schimburile comerciale si fluxurile de investitii dintre cele doua tari, conform unui acord simbolic care consolideaza rolul yuanului chinezesc la nivel mondial.

Aceleasi surse sugereaza ca guvernul de la Tokyo a acceptat tacit ca yuanul, si nu yenul, va fi in viitor moneda dominanta in Asia, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Analistii apreciaza ca pactul monetar este doar unul din pasii pe care Beijing ii face pentru a-si intari moneda si ca statutul dolarului de principala valuta a lumii este tot mai amenintat, mai ales in Asia. Saptamana trecuta, alte doua state asiatice, Thailanda si Pakistan, au anuntat ca vor cumpara 70 mld. yuani, respectiv 10 mld. yuani, prin intermediul operatiunilor de swap valutar.

"Este o masura simbolica. Inainte Japonia a incercat sa promoveze yenul ca moneda principala pentru schimburile comerciale din Asia, deci initiativa va fi cu siguranta sprijinita de guvernul chinez", considera Shen Jianguang, economist al companiei de investitii Mizuho Securities.

Citeste pe Ziarul Financiar cum isi motiveaza cele doua guverne decizia.

Sursa: Ziarul Financiar

Tags: yuan, yen, china, japonia,


VIDEO PROTVPLUS.RO