Traian Basescu: "Romania risca sa reintre intr-o perioada de criza economica". Recomandarile presedintelui
Presedintele Traian Basescu a avertizat, marti, ca Romania risca sa reintre intr-o perioada de criza economica, in lipsa predictibilitatii fiscale, dand ca exemplu introducerea unor taxe care ”au bulversat mediul de afaceri”.
”Am vazut, anul acesta, o serie intreaga de introduceri de taxe care au bulversat, pur si simplu, mediul de afaceri. O astfel de bariera face ca investitorii sa faca un pas inapoi, iar scaderea investitiilor straine directe in acest an este o proba, pe primele sapte luni s-a inregistrat o scadere de 13,8% a investitiilor starine directe. Daca adaugam la faptul ca Guvernul insusi, intr-o politica de stimulare a consumului, a utilizat cu 30% mai putini bani pentru investitii din bugetul de stat, indreptandu-i catre asistenta sociala, realizam ca, pe acest drum, Romania risca sa reintre intr-o perioada de criza economica”, a afirmat Basescu, la Forumul Forbes "Reluarea cresterii economice sustenabile in pietele emergente”.
In opinia presedintelui este important ca in 2015 investitorilor sa li se transmita un semnal extrem de direct legat de predictibilitea fiscalitatii in Romania.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Traian Basescu a spus ca a analizat diversele modalitati de a iesi din criza ale statelor din UE, precum Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Franta, si a precizat ca ”nu au avut succes acele procese de reforma care s-au asezat sub emblema amanarilor si a pasilor marunti”.
”Acele state care au prelungit momentul luarii unor masuri severe pentru restabilitatea echilibrelor macroeconomice continua sa fie in criza, nu s-au putut relansa economic si nu si-au rezolvat problema datoriilor si acum cer derogari la Comisia Europeana, de la Tratatul Fiscal, de la criteriile de la Maastricht”, a afirmat seful statului, adaugand ca aceste state nu se pot relansa economic, iar prin amanarile cerute nu fac decat sa isi agraveze situatia pe termen mediu.
Traian Basescu a mai afirmat ca ”exista alternativa nerespectarii obligatiilor, pentru ca sunt politicieni care spun ca Tratatul Fiscal n-ar trebui respectat si obligatiile pe care ni le-am asumat in relatia cu CE ar trebui renegociate”, dar acest lucru ”inseamna intarzieri in consolidarea fiscala si risc major".
Potrivit lui Traian Basescu, ”daca Romania a fost una dintre tarile care au asumat solutiile rapide, si ele s-au si manifestat ca atare, prin restabilirea echilibrelor macroeconomice si reintrarea in deficitele bugetare, si in mod spectaculos, atingerea celor cinci criterii de la Maastricht, asta nu inseamna ca Romania nu are probleme”.
eful statului a mentionat ca tara noastra are ”o zona de risc care se afla in proprietatea statului”.
”Mai avem si alte zone de risc in economia noastra. Poate nu e corect sa le spun zone de risc, ci bariere in cresterea numarului de locuri de munca si in relansarea economica”, a spus seful statului, dand ca exemplu ”infrastructura precara”, care s-ar fi putut afla in cu totul alta situatie daca fondurile de coeziune ar fi fost utilizate.
”Constructia de autostrazi, le construim prea incet si uneori prea scump, ca si la cai ferate, de altfel”, a precizat Traian Basescu.
Potrivit presedintelui, o alta bariera care poate fi inlaturata pentru ca ”sta in mana Guvernului” este educatia: ”Sistemul de educatie romanesc este prea putin profilat pe economia romaneasca, nu da economiei calificarile de care are nevoie, ceea ce face viata grea pentru investitori, pentru ca trebuie sa introduca forta de lucru in cursuri de calificare”.
”O alta bariera este sistemul de sanatate. Exista un proces de depreciere a starii de sanatate a romanilor. Asta inseamna ca trebuie intervenit pentru achizitie de tehnologie moderna in spitalele romanesti, si nu as putea spune ca acest proces nu se intampla, dar el trebuie accelerat”, a mai mentionat Traian Basescu, adaugand ca este necesara si specializarea cadrelor medicale care sa lucreze cu astfel de echipamente.