Calculul pe care si-l fac tinerii in fata noilor preturi la RCA. De la 3500 de lei la 438 dintr-o singura mutare


Ultimul update: Vineri 16 Ianuarie 2015 07:02
Data publicarii: Marti 13 Ianuarie 2015 18:07
Categorie: Stiri Economice

Pentru ca asigurarile auto obligatorii au ajuns la sume astronomice, tot mai multi tineri isi trec masinile pe numele parintilor sau bunicilor.

Asa reusesc sa plateasca si de 10 ori mai putin. Costurile RCA, foarte mari pentru soferii tineri, au intrat si in atentia Autoritatii pentru Supraveghere Financiara care promite ca va gasi o solutie ca sa le reduca.

Pentru o masina cu o capacitate cilindrica de 1299 de centimetri cubi, un tanar de 24 de ani are de platit o polita RCA de cel putin 1844 de lei. O persoana de 43 de ani de exemplu da pe aceeasi asigurare 345 de lei. Pretul scade odata ce varsta titularului creste, asa ca e lesne de inteles de ce tinerii trec autoturismele pe numele parintilor sau bunicilor.

Gabriel are 23 de ani si este student. Ca sa plateasca o asigurare de zece ori mai mica, a trecut masina pe numele mamei sale. Banii economisiti ii ajung de 6 plinuri.

"Mama are permis din 1992, mai are un pic si iese la pensie, deci ea are mai multi ani experienta", spune Gabriel.

La fel ca el gandesc sute de tineri.

"Ar fi 3500 de lei, iar pe taica-meu ar fi 438 de lei. Diferenta enorma, nu imi permiteam sa platesc o asigurare asa mare", explica si Adrian Pascariu, sofer.

Viorel e bucuros ca-si poate ajuta fiul sa economiseasca o suma importanta la asigurarea auto.

"E o diferenta foarte mare intre ce plateste el si ce platesc eu ca conducator auto. Cu toate ca experienta s-a castigat in timp"

La 24 de ani, nici Nicoletei nu-i ajunge salariul sa plateasca RCA-ul.

"Mi-au zis ca am in jur de 1900 de lei de platit pe an, cea mai ieftina asigurare. Nu imi permit. asa ca am trecut masina pe numele tatalui lui. Asa avem de platit doar 300 de lei pe an"

Firmele care intermediaza inmatriculari s-au aglomerat in ultima perioada, cu sute de dosare de transcrieri.

"Cam 80 la suta cei cu varsta pina in 25 de ani nu mai reusesc sa faca fata la astfel de preturi. Revin cu parintii sau bunicii si solicita pregatirea dosarului pentru transfer", spune reprezentantul unei firme.

Taxele de transcriere a autoturismului sunt de aproape 100 de euro, dar chiar si-asa tinerii economisesc o mica avere. Autoritatea de Supraveghere Financiara a promis ca pana la sfarsitul lunii februarie va gasi o solutie sa reduca preturile pentru tinerii soferi.

Tags: asf, rca, salariu,

Solutiile gasite de tineri dupa ce RCA-ul a ajuns sa-i coste mai mult decat masina. Preturile cresc si de la un oras la altul
Ponta: Preturile RCA sunt excesive pentru tineri, o masina nu ar trebui sa fie considerata un lux
VIDEO PROTVPLUS.RO