Organizațiile studențești cer Guvernului să nu taie biletele gratuite la CFR

16-07-2019 12:44


Guvernul anunţă anumite restricţii de cheltuieli, de pildă impozitarea pensiilor speciale care depăşesc 10.000 de lei.

Iar printre măsurile anunţate de Ministerul Finanţelor se numără una deja contestată de o organizaţie studenţească. Mai precis, călătoriile gratuite cu trenul ale studenților se vor acorda doar anumitor categorii.

Eugen Teodorovici a spus că parlamentarii, magistrații și militarii care primesc pensii de peste zece mii de lei ar putea plăti o taxă de solidaritate, care nu a fost deocamdată stabilită.

În plus, măsurile au fost propuse în ședința PSD de luni, după două ore de discuții aprinse despre soluții de reducere a cheltuielilor.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: „Număr limitat de călătorii, de asemenea poate vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea, putem să corelam şi e corect să facem acest lucru de situaţia la învăţătură, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restante, tocmai pentru a stimula o astfel de măsură.''

Biletele gratuite de tren pentru studenți ar putea fi limitate la doar 12 pe an și acordate doar studenților care nu au restanțe și ar putea fi introdusă o limită de vârstă. Alianța Organizațiilor Studențești reacționat deja și cere Executivului să renunțe la proiect, pentru că biletele gratuite de tren contribuie foarte mult la mobilitatea tinerilor și le-a dat șansa celor care provin din medii defavorizate să ajungă și în marile centre universitare.

De altfel, studenții cu care reporterii Știrilor ProTV au reușit să stea de vorbă în Gara de Nord spuneau că, dacă studenții ar trebui să își achite biletele, atunci tot bugetul lor de cheltuieli ar fi dat peste cap. Ar fi nevoiți să ajungă mai rar acasă și la mare și la munte, având în vedere că un bilet pe o distanță de peste 200 de kilometri costă peste 50 de lei.

De altfel, Guvernul a pus ochii și pe pensiile speciale – vrea să le suprataxeze pe cele ce depășesc 10.000 de lei. Ar fi vorba de cei care primesc indemnizații speciale, precum parlamentarii, dar și pensii speciale, precum foștii magistrați, diplomați, grefieri, aviatori.

Cei mai afectați ar fi foștii magistrați, pentru că în cazul lor, pensia medie trece de 18.000 de lei.

Toate aceste măsuri nu se aplică deocamdată. Ultimul cuvânt îl vor avea parlamentarii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO