Tarom strânge centura. Compania vrea să dea afară 700 de angajați și să reducă din posturile de conducere

×
Codul embed a fost copiat

Compania Tarom strânge centura și se pregătește să dea afară 700 de angajați. Dar și să mai reducă din posturile de conducere, pentru că organigrama operatorului național este plină de șefi și directori.

Potrivit unei analize din cadrul companiei, raportul este un șef la 11 angajați. Pentru a reduce cheltuielile, Tarom vrea să desființeze și agențiile de bilete neperformante.

Tarom mai are acum aproape 1.500 de salariaţi. Din iunie anul trecut până acum, au plecat 250 de angajaţi. În total, până la sfârşitul verii, trebuie să dispară din schemă 700 de oameni. Cu alte cuvinte, organigrama va fi mai suplă şi va avea în jur de 1.000 de angajaţi.

Potrivit unui raport intern de la Tarom, în acest moment, pe holurile companiei sunt prea mulţi şefi şi directori. Sunt 130 de posturi de conducere, iar raportul este de 1 şef la 11 angajaţi.

În companiile concurente de pe piaţă, raportul este de 1 şef la 20 de angajaţi. Acesta este şi scopul final al restructurării.

Citește și
Pentru Tarom, ”mai rău de atât nu se putea”. Câți oameni vor pleca din compania de stat plină de șefi
Pentru Tarom, "mai rău de atât nu se putea". Câți oameni vor pleca din compania de stat cu aproape 200 de şefi
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Dintre angajaţii rămaşi, 1.000 sunt acum în şomaj tehnic. Săptămâna de muncă la Tarom a fost redusă de la 5 la 4 zile.

Din păcate, situaţia economică a companiei este jalnică. A ajuns să opereze doar 20 la sută din cursele pe care le avea înainte de pandemie. Aşa că, potrivit raportului, compania are nevoie urgentă să facă economii.

De pildă, să regândească felul în care angajaţii sunt aduşi la muncă în fiecare zi cu microbuzele şi autobuzele.

Numai din reducerea traseelor curselor de preluare a angajaţilor, dar şi din reducerea numărului de microbuze şi autobuze pentru angajaţii Tarom, compania va economisi anual 100 de mii de euro. Tot 100 de mii de euro Tarom va economisi şi din traininngurile pentru piloţi şi însoţitorii de zbor. În acest caz au fost renegociate contracte, în plus, unele cursuri vor fi online.

La reducerea de 200 de mii de euro pe an din microbuze şi din trainingul angajaţilor, se adauga şi economiile pe care le va face după desfiinţarea unor agenţii de bilete.

Vor fi închise birourile neperformante din Austria, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Turcia și Ungaria. Procesul se va finaliza în mai 2021. Serviciile oferite de agenții vor trece în online.

Potrivit raportului, economia estimată în 2021 din aceste desfiinţări va fi de 1.5 milioane de euro.

Oricum, economiile vor fi rapid înghite de datorii. Numai pentru restituirea biletelor pentru pasageri în 2020 Tarom a avut de plătit 16 milioane de euro. Acum mai are de dat 3,4 milioane de euro.

Premierul Cîțu a anunţat că susţine acest plan de restructurare şi economii întocmit de Tarom, mai ales că le-a cerut miniştrilor să reducă din fondurile alocate companiilor care produc pierderi mari.

Tarom va primi totuşi un ajutor de stat în valoare de 120 de milioane de euro. Pentru asta, Guvernul aşteaptă aprobarea Comisiei Europene.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Aterizare de urgență pe aeroportul din Timișoara, după ce unei pasagere dintr-o cursă Tarom spre Madrid i s-a făcut rău
Aterizare de urgență pe aeroportul din Timișoara, după ce unei pasagere dintr-o cursă Tarom spre Madrid i s-a făcut rău

Mare agitație pe aeroportul din Timișoara. O pasageră a unei curse Tarom a leșinat, iar aeronava a fost nevoită să aterizeze de urgență. Echipajul de pe ambulanța chemată să intervină a testat-o și a descoperit că e COVID-pozitivă.

Pentru Tarom,
Pentru Tarom, "mai rău de atât nu se putea". Câți oameni vor pleca din compania de stat cu aproape 200 de şefi

Este un an negru pentru aviație în toată lumea, iar pentru compania de stat Tarom "mai rău de atât nu se putea". O spune chiar ministrul Transporturilor, care a anunțat un amplu plan de restructurare.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.