Scumpirile anului 2015. Cu cat vor creste preturile la energie, politele RCA si impozitele pentru case si terenuri
Anul 2015 a venit cu artificii, dar si scumpiri. Energia electrica va costa mai mult, la fel si polita RCA pentru cei care au masini. Iar impozitele pentru case, terenuri si autoturisme pot creste si ele cu 20%, in functie de bugetul fiecarei localitati.
Potrivit autoritatii de reglementare a energiei, facturile la electricitate vor fi mai mari cu 0,26 % de la 1 ianuarie 2015. Iar companiile nu vor mai beneficia de preturi reglementate la gazele naturale.
Firmele isi vor negocia contractele direct cu furnizorii. Prin urmare e posibil ca unele dintre ele sa plateasca mai mult. Acest lucru ar aduce dupa sine scumpirea unor alimente, cum ar fi de exemplu painea.
Politele RCA s-ar putea scumpi si ele cu 15 pana la 30 de procente. Daunele au crescut nu doar din vina soferilor, ci si a drumurilor proaste.
In ultimul an politele RCA au explodat pentru unele categorii de clienti, in special tinerii pana in 26 de ani, din Bucuresti. In cazul lor, tarifele RCA au ajuns de 2,5 ori mai mari, fata de anul trecut.
Dupa o crestere sustinuta din cauza introducerii unei accize suplimentare, carburantii au ajuns aproape de 7 lei pe litru. Acum insa avem preturi cu 20% mai mici fata de jumatatea lui 2014, dupa ce a scazut pretul petrolului.
Anul acesta nu sunt anuntate modificari de taxe la pompa, dar revenirea pretului international al petrolului la 100 de dolari barilul va ridica iarasi costul motorinei si benzinei.
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie are ca efect si majorarea amenzilor pentru conducatorii auto.
Multi soferi vorbesc la telefon in timp ce conduc fara sa foloseasca un hands-free sau atunci cand se aseaza la volan uita sa-si puna centura de siguranta. Acestea sunt doar 2 dintre gesturile pentru care vom fi taxati mai scump. Cea mai mica amenda va creste de la 180 la 195 de lei, iar cea mai mare amenda va fi de 9750 de lei si se va aplica in cazul persoanelor juridice.
Legea le ofera posibilitatea autoritatilor sa creasca nivelul impozitelor locale cu pana la 20%. Asa ca este posibil ca in unele comune sau orase, care au dificultati financiare, sa fie marite aceste taxe.