Scrisorile de la ANAF ar putea veni online daca statul ar cere un program IT gratuit, de la UE. Seful institutiei nu stia

10-10-2016 13:02

Birocratia sufoca Romania, desi avem cel mai rapid internet din Europa. Orice copil poate sa foloseasca o tableta sau un calculator, dar institutiile statului abia descopera e-mailul, ori semnatura electronica.

Nici acum nu putem plati impozite online, iar Fiscul nu este capabil de scrisori electronice. Le prefera pe cele prin posta, care daca se pierd pot falimenta chiar si o companie prospera.

Valentin Radu a atras o finantare privata de un milion de euro in domeniul IT. O investitie cu riscuri, a considerat Fiscul si l-a chemat la raport. Scrisoarea trimisa prin posta nu a ajuns la destinatie. Asa ca inspectorii au luat masuri: nu i-au mai permis sa-si deduca cheltuielile.

Valentin Radu, reprezentantul unei companii IT: "Am pierdut vreo 65.000 de euro. Nu o sa-mi recuperez banii. Am dat oameni afara."

Povestea lui Valentin a devenit virala pe Facebook si a ajuns pana la ministrul de Finante. Cei de la ANAF au promis ulterior ca rezolva bresa si vor crea un sistem prin care vor trimite online e-mailuri persoanelor vizate.

Situatia este cu adevarat paradoxala, spun expertii in fonduri europene. Potrivit lor, Comisia Europeana are un program numit Building Blocks, care pune la dispozitia statelor membre sisteme IT complet gratuite. Ei bine, acest program are si un soft care ar permite ANAF sa trimita tuturor firmelor din Romania in regim online comunicarile. Ce trebuie sa faca Fiscul? Sa-l ceara si sa-l instaleze.

Dragos Doros, presedintele ANAF: "Nu stiam ca e gratis si de-a gata. Poate ca oamenii tehnici stiu. Eu nu stiu."

Nu este singura situatie care ne ingroapa in birocratie. In acest moment nu ne putem plati impozitele catre ANAF pe ghiseul.ro. Seful Fiscului promite ca rezolva problema pana la sfarsitul anului. Daca vor avea si o semnatura electronica, 95 la suta din actele eliberate de ANAF vor fi transmise online.

Si ministrul Muncii a anuntat ca renunta la o procedura birocratica absurda. Fermierii care angajeaza zilieri nu vor mai pierde timp cu hartii pentru o singura zi de munca. Ii vor trece intr-o baza de date online, care ar trebui sa fie disponibila pana la sfarsitul anului. In Romania sunt aproape 750.000 de zilieri.


VIDEO PROTVPLUS.RO