Românii se recalifică singuri pentru că statul nu îi ajută. Cazul fericit al lui Cristian


Ultimul update: Luni 07 Ianuarie 2019 07:25
Data publicarii: Luni 07 Ianuarie 2019 07:25
Categorie: Stiri Economice

România este pe primul loc în Europa la numărul celor care lucrează pe cont propriu pentru că nu au găsit un loc de muncă.

Statistica publicată sâmbătă de Eurostat arată că, dacă în alte ţări, tinerii continuă afacerea familiei sau fructifică oportunităţile de pe piaţă, la noi liber-profesioniștii înseamnă de multe ori lipsă de opţiuni.

Specialiştii spun că nu există îndrumare din şcoala asupra carierei, iar asta poate produce efecte dezastruoase, economice şi sociale.

Pentru că şcoala nu este conectată la piaţa muncii, de multe ori tinerii de la noi sunt obligaţi să se recalifice singuri. Un exemplu fericit este Cristian, care are studii profesionale. A lucrat mai întâi ca bucătar, apoi ca frizer. Şi-a descoperit însă succesul abia când a luat-o pe cont propriu, pornind în 2014 o afacere cu lavandă.

Cristian Ioniță, cultivator lavandă: "Înainte am lucrat în mai multe domenii, principalul fiind bucătar, dar după o anumită perioadă m-am reprofilat, am zis să fac şi altceva.”

Reuşita lui este un exemplu bun, dar foarte mulţi nu au această şansă. Asta fie din vina şcolii, care nu i-a pregătit pentru ce se pricepeau să facă, fie din vina părinţilor - care le influenţează uneori prea mult opţiunile, spun specialiştii.

Dan Petre, psiholog: "Cei mai mulţi dintre părinţi îşi proiectează propriile vise sau chiar propriile frustrări asupra copiilor lor şi îşi doresc să îşi trăiască viaţa pe care nu au avut-o prin copiii lor, ceea ce este o greşeală foarte mare. A nu avea oamenii potriviţi în locurile potrivite înseamnă să pierzi oportunităţi, înseamnă să pierzi bani, înseamnă să pierzi viitor."

În foarte puţine şcoli şi facultăţi de la noi se practică orientarea şcolară şi orientarea în carieră. Iată ce analizează psihologii, de exemplu, ca să stabilească la ce se pricepe un om, încă de la 4-6 ani în Occident şi obligatoriu de la gimnaziu.

Dan Petre, psiholog: "Meseriile către care acel tânăr este deja construit prin istoria personală din ce a făcut până în acel moment, din parcursul de educaţie. A doua componentă este profilul de personalitate. Iar al treilea lucru este coeficientul de inteligenţă.”

România este pe locul al treilea în Europa, cu 34% lucrători pe cont propriu. Dintre aceştia, 38% spun că au ajuns liber-profesioniști pentru că nu şi-au găsit un loc de muncă. În statele occidentale liber-profesioniștii fie au simţit oportunitatea, fie au beneficiat de o tradiţie în domeniul respectiv, sau au continuat o afacere a familiei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

”Start Up Nation”. Cum vă înscrieți pentru a primi 200.000 de lei de la stat
”Start Up Nation”. Cum vă înscrieți pentru a primi 200.000 de lei de la stat
VIDEO PROTVPLUS.RO
fabrica
Investitorii străini și-au extins afacerile în România. BNR anunță o creștere de 30%
Teritoriul britanic pe care Brexitul îl va spulbera. Țara care depinde 100% de UE
România, codașă la agricultura ecologică. Cum au rămas mulți fermieri fără certificate
Ramona Mănescu: "România poate deveni cel mai mare producător de gaze din UE"
Eurostat: Peste 30% dintre români, supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială
Economia României se îndreaptă spre final de ciclu. Ce se întâmplă cu pensiile românilor
bani lei
Bacşişul va deveni oficial în România. Firmele, obligate să-l introducă drept "produs nou"
Salariul mediu net a crescut față de anul trecut. Cât câștigă un angajat din mediul privat
Soluția antreprenorilor români pentru a face rost de bani. Zeci de oameni le-au virat bani
Bugetul zilnic al României. Cât investim, cât dăm pe salarii și ce dobânzi plătim bancherilor
Datoria externă a României a explodat. Cu cât ne-am îndatorat în doar 8 luni
Țara în care s-a găsit un zăcământ uriaș de gaze naturale. Valorează miliarde de $