Romania va exporta de Craciun aproape o jumatate de milion de cozonaci
Bine framantati, cu nuca sau rahat si, cel mai important, ieftini, cozonacii romanesti au trecut granita. Italienii, spaniolii sau nemtii i-au gustat prima data de la romanii ajunsi in tarile lor, iar apoi au inceput sa-i cumpere pentru ca le-au placut.
Asadar, de Craciun, aproape o jumatate de milion de cozonaci vor ajunge in magazinele din Europa, dar si peste Ocean, in Statele Unite si Canada.
La noi in tara, brutarii il framanta de zori. Mai au putin timp la dispozitie. Pana la sfarsitul saptamanii, trebuie sa inceapa livrarile.
Traditia romaneasca spune ca de Craciun nu trebuie sa lipseasca de pe masa nucile, merele si cozonacii. Iata ca in ultima vreme si strainii au prins gustul bunatatilor facute la noi in tara. Asa se face ca, in cateva zile, aproximativ 400.000 de astfel de cozonaci pufosi vor ajunge peste hotare.
"Cozonacii perfecti sunt ca cei facuti in casa pe vremea bunicii. Faina, drojdie proaspata, oua, lapte, zahar. Aluatul la fermentat o jumatate de ora. Sunt umpluti cu cacao, nuca, suflet", a declarat Aurica Savu, bucatareasa.
Secretul este sufletul, dar si pretul mic. Un cozonac romanesc se vinde cu 4 euro.
Cozonacul romanesc costa in magazinele noastre intre 4 si 15 lei, iar celebrul panettone, importat din Italia, ajunge pana la 50 de lei.
In ultimii trei ani cozonacii nostri au ajuns in Italia si Spania unde sunt comunitati mari de romani, dar si in Germania, Belgia, Statele Unite si Canada, pentru ca si strainii ii apreciaza.