Rectificare bugetară: Bani tăiați de la investiţii şi ministere importante. Scandal în coaliție


Ultimul update: Luni 29 Iulie 2019 20:13
Data publicarii: Luni 29 Iulie 2019 17:58
Categorie: Stiri Economice

Este scandal în coaliția de guvernare din cauza banilor din buget. Liderii ALDE și PSD s-au întâlnit luni la Guvern, pentru a discuta despre rectificarea bugetară, dar nu au ajuns la o înțelegere.

ALDE nu este de acord cu tăierile de fonduri de la ministerele Transporturilor, Educației și Sănătății și a cerut ministrului finanțelor să vină cu alte soluții pentru a reduce cheltuielile.

După două ore şi jumătate de discuţii tensionate, liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chițoiu şi Varujan Vosganian au plecat de la Guvern fără să fi ajuns la o înţelegere cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, în privinţa primei rectificări bugetare din acest an.

Liderii ALDE sunt nemulţumiţi că Executivul vrea să reducă bugetele alocate Transporturilor, Educaţiei şi Sănătăţii, dar şi banii alocaţi investiţiilor. În schimb, bani mai mulţi, aproximativ un miliard de lei, ar primi serviciile secrete - STS, SRI şi SIE, potrivit ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu cere Guvernului să scadă cheltuielile aparatului administrativ, inclusiv prin reducerea posturilor de conducere din ministere, agenţii şi autorităţi.

Şeful ALDE le-a spus liderilor PSD ca Fiscul trebuie să colecteze mai mulţi bani din taxe şi impozite, să fie diminuată evaziunea fiscală, iar cheltuielile cu bunurile şi serviciile să fie mai mici.

De cealaltă parte, PSD a evitat să dea detalii despre discuţia aprinsă cu ALDE şi a transmis doar ca: ''în urma discuţiei de astăzi, s-a constatat că sunt asigurate fondurile necesare pentru veniturile populaţiei (salarii şi pensii).” 

Totodată, viitoarea rectificare bugetară va pune un accent deosebit pe ”investiţiile naţionale, dar şi pe cele de ordin local''.

După şedinţă cu ALDE, Viorica Dăncilă i-a chemat pe toţi miniştrii pentru a-şi prezenta fiecare ideile de reduceri de cheltuieli. Încearcă astfel să se încadreze în ţinta de deficit asumată la începutul anului, adică sub 3% din produsul intern brut. Iată ce declară săptămâna trecută şefa guvernului: ''Aşteptăm avizul CSAT pentru a aproba rectificarea bugetară prima dată. Da, menţinem ţinta de deficit bugetar".

Reîmpărţirea banilor din buget ar fi trebuit să fie parafată deja zilele acestea, însă a fost amânată, pentru că e nevoie de avizul CSAT, care ar putea fi obţinut marți. Întârzierea are loc şi în contextul în care ministrul finanţelor trebuie să găsească soluţii pentru a aduce în vistieria statului 7 miliarde de lei, care să acopere o parte din golul bugetar.

Recent, oficialii din guvern au discutat şi despre posibila supraimpozitare a pensiilor mai mari de 10 mii de lei, reducerea beneficiilor acordate studenţilor, inclusiv a biletelor de tren gratuite, dar şi despre diminuarea unor sporuri acordate funcţionarilor.

Iohannis: Modificările aduse Codurilor penale de către PSD-ALDE sunt nocive și contrare Constituției
Iohannis: Modificările aduse Codurilor penale de către PSD-ALDE sunt nocive și contrare Constituției
Ședință a coaliției PSD-ALDE despre măsurile care trebuie luate după tragedia din Caracal
Ședință a coaliției PSD-ALDE despre măsurile care trebuie luate după tragedia din Caracal
VIDEO PROTVPLUS.RO
inflatie
Eurostat: România are din nou cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană
Economiştii se aşteaptă ca SUA să intre în recesiune. Reacția Casei Albe
Cum arată prima autostradă construită de chinezi în Europa. Sârbii au dansat la inaugurare
Studenții care câștigă bani din clipuri postate pe Youtube. Ce conțin canalele lor
Vești bune de la programul "Rabla". Începând de luni, bugetul va fi suplimentat
Teodorovici: Românii de peste hotare vor putea trimite acasă bani fără comision
Lire sterline
Lira sterlină, la paritate cu euro. Brexitul depreciază masiv moneda Regatului Unit
Bacșișul se oficializează în România. Cum se va plăti de la 1 octombrie
Noi reglementări privind bacșișul. Ce schimbări propune Ministerul Finanțelor
Noi modificări la Codul fiscal și de procedură fiscală. Anunțul Ministerului Finanțelor
Datoria externă totală a României a crescut cu 4,25 miliarde euro în primele 6 luni
România importă din ce în ce mai mult. Câte miliarde am pierdut în primele 6 luni