Reacțiile bancherilor după întâlnirea cu Teodorovici privind controversata OUG 114

Ultima actualizare: 27-02-2019 20:25

Controversata ordonanță 114 va fi modificată curând. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, înaintea unei întâlniri cu reprezentanții băncilor.

Oficialul a declarat că ar putea fi excluse din taxa pe bănci: creditele prima casă, titlurile de stat și creditele pentru companii. Alți doi miniștri discută zilele acestea cu firmele din comunicații și energie, iar schimbările negociate, vor fi adoptate printr-o nouă ordonanță de urgență.

Taxa impusă de Ordonanță 114 pentru bănci se aplică pentru toate creditele date de aceste instituții. Ministrul finanțelor a anunțat însă că ar putea fi scutite creditele pentru IMM-uri, cele Prima Casă ori titlurile de stat prin care băncile împrumută Guvernul.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: "Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionată în sensul de a stimula băncile să finanțeze economia reală. Și, repet, nimeni nu dorește, eu nu doresc, ca ministru de Finanțe, să taxez vreo bancă."

După întâlnirea de la Finanțe, prima după aprobarea de acum două luni a ordonanței 114, bancherii au declarat că au fost mulțumiți.

Florin Dănescu, președintele ARB: "Ambele părți au fost extrem de mulțumite de genul acesta de abordare, a fost o discuție la nivel de principii care va continua astfel încât să se coboare de la nivelul de principii la chestiuni mai concrete."

Taxa impusă de Ordonanță 114 pentru bănci crește acum în funcție de nivelul indicelui ROBOR, la fel ca rata unui credit. Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, autoritățile ar pregăti înlocuirea acestui mecanism de taxare cu unul bazat pe diferența între dobânzile la credite și cele la depozite. Taxarea ar urma să fie semestrială și nu la 3 luni ca acum, mai spun sursele. Miniștrii energiei și comunicațiilor discută, la rândul lor, cu firmele din aceste domenii.

Toate modificările agreate vor fi apoi dezbătute în coaliția de guvernare și, potrivit lui Teodorovici, până cel târziu la 1 aprilie Guvernul va da o nouă ordonanță.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO