Propunerea lui Mugur Isărescu pentru Guvernul PSD-ALDE: ”Trebuie să facem trei lucruri”

Ultimul update: Marti 12 Februarie 2019 20:18
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 18:32
Categorie: Financiar

Război al declaraţiilor în Parlament: economiştii care conduc Banca Naţională s-au confruntat cu senatorii puşi pe acuzaţii de manipulare a dobânzilor, a cursului şi a creditării.

Este pentru a doua oară, în istoria recentă a ţării, când şefii BNR au mers la Parlament. La final însă, nimeni nu a ajuns la o concluzie, ca într-un dialog al surzilor.

Încordarea plutea în aer încă de la începutul întâlnirii dintre politicieni şi conducerea Băncii Naţionale. Acuzaţiile şi răspunsurile nu s-au lăsat aşteptate. Primul a fost senatorul ALDE Daniel Zamfir

Daniel Zamfir: "Chiar dumneavoastră în 2008 aţi semnalat Consiliul Concurenţei că ar exista o suspiciune de înţelegere cartelară între bănci.
Mugur Isărescu: ”De tip cartelar.
Daniel Zamfir: ”Aţi semnalat această înţelegere de tip cartelar.
Mugur Isărescu: ”Este vorba despre înţelegere şi înţelegere de tip cartelar. Înţelegerea este normală, înţelegerea de tip cartelar este anormală.
Călin Popescu Tăriceanu: ”Daniel, lasă-l să vorbească şi termină cu discuţia.
Daniel Zamfir: ”E în regulă, aveţi cuvântul, domnul guvernator, vorbiţi cursiv.
Mugur Isărescu: ”Mi-aţi dat cuvântul, lăsaţi-mă să vorbesc. Nu se poate să se stabilească o dobândă pe piaţa interbancară decât între bănci, pentru că doar ele participă la piaţa asta. Și-atunci se pune întrebarea: exista riscul ca ROBOR-ul, ca dobânda stabilită între bănci, să fie de tip cartelar? Şi noi spunem Nu!

Cei de la PSD au cerut Băncii Naţionale schimbarea ROBOR-ului cu un indicator care să ieftinească împrumuturile. Isărescu le-a spus că totul ţine de Guvern şi de Parlament.

Șerban Nicolae: "Există un alt mecanism în aşa fel încât să ne trezim în ipoteza în care fluctuaţia dă şi variante favorabile la creditele luate de agenţii economici şi persoanele fizice, sub dobânda interbancară?
Mugur Isărescu: ”"La asta lucrăm cu echipa de la Ministerul de Finanţe. Dumneavoastră vreţi altceva şi atunci hai să spunem ce vreţi, vreţi să fim cu dobânzi mai mici în România, da? Şi noi vrem să fim și pentru asta trebuie să facem trei lucruri. Venim cu inflaţia în jos, da, dar nu o aducem noi apăsând pe un buton. Reducem deficitele. Puteţi să reduceţi deficitul de la 2,5 la 1, că sunteţi cu bugetul în faţă? Şi reducem şi deficitul extern, păi asta extern chiar că nu puteţi să-l aduceţi peste noapte, că sunt zeci de mii de agenţi economici care lucrează."

Profiturile băncilor au fost prea mari, au spus aleşii. Cifrele sunt false, le-a răspuns guvernatorul.

Călin Popescu Tăriceanu: "Problema noastră este, ok , vreţi să faceţi profit, dar aceste profituri trebuie să fie nişte limite care să fie suportabile pentru economie şi care să nu defavorizeze economia."

Daniel Zamfir: "Suntem, practic, în ţara cam cea mai săracă din UE în care cetăţenii români sunt cei mai îndatoraţi, iar băncile au profit dublu faţă de media europeană.

Mugur Isărescu: "Cifrele pe care le aveţi cu profitul nu sunt adevărate. Dacă vreţi vă dăm informaţiile necesare, sunt pigulite cifre din diverse părţi - am avut 4-5 ani de pierderi masive în sistemul bancar. Statul român, faţă de Europa, nu a dat un cent pentru capitalizarea băncilor."

În final, Isărescu a declarat că nu crede că specialiştii vor găsi un alt indice mai bun pentru calculul dobânzilor şi a făcut din nou apel la Guvern să discute măsurile înainte să le aprobe.

De partea cealaltă, senatorul Daniel Zamfir a anunţat că, în opinia sa, guvernatorul i-a confirmat toate bănuielile. Niciuna dintre tabere nu a propus însă o modificare concretă prin care să fie înlăturate suspiciunile privind sistemul bancar.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ce concluzie a tras senatorul Zamfir după audierea lui Isărescu: ”A confirmat”
Ce concluzie a tras senatorul Zamfir după audierea lui Isărescu: ”A confirmat”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lufthansa, pasager, judecata,
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF, mediere
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări
Paradoxul imigrației. Țara UE în care trăiesc cei mai multi români rămâne fără locuitori