Programul Rabla pentru electrocasnice, criticat. Sumele prevăzute pentru frigidere sau mașini de spălat


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 19:35
Categorie: Stiri Economice

Programul Rabla pentru electrocasnice. Cine are un frigider vechi de care vrea să scape ar urma să primească până la 400 de lei ca să-şi cumpere unul nou. Asta prevede programul Rabla pentru electrocasnice, anunţat de Ministerul Mediului.

Programul Rabla pentru electrocasnice. Acesta va fi valabil şi pentru aparate de aer condiţionat şi maşini de spălat, pentru care voucherele vor fi de până la 300 de lei. Banii alocaţi vor ajunge pentru 60.000 de echipamente. Până să înceapă însă, proiectul se afla în dezbatere timp de 10 zile.

La fel ca programul Rabla pentru maşini, şi cel pentru electrocasnice presupune renunţarea la un aparat vechi.

Pentru o maşină de spălat, voucherul poate să ajungă până la 300 de lei, în cazul în care cea nouă are o eficienţă energetică A+++.

Tot 300 de lei primesc şi cei care dau un aparat de aer condiţionat vechi şi cumpăra unul nou. Iar pentru un frigider, voucherul poate să ajungă la 400 de lei.

Odată ales aparatul nou, magazinul va face livrarea acasă şi tot atunci va prelua echipamentul vechi, pentru a scuti oamenii de chinul transportului.

Organizaţiile de mediu spun însă că sumele oferite sunt prea mari, în condiţiile în care cine duce acum un astfel de apărat la reciclat primeşte maximum 40 de lei. Din punctul lor de vedere programul ar putea descuraja reciclarea.

Potrivit normelor europene, România ar trebui să recicleze aproape jumătate din câte electrocasnice noi se vând. Doar că acum ajungem cam la 10%.

90% din electrocasnicele care ajung acum să fie reciclate sunt colectate de magazine. Cele mai multe au campanii prin care oferă reduceri de 100-1500 de lei, de exemplu, la o maşină de spălat nouă în schimbul unei vechi. Doar că după ce va începe programul Ministerului Mediului, voucherele cel mai probabil nu vor putea fi cumulate, spun retailerii.

Oamenii pot renunţa la aparate oricât de vechi şi nu neapărat funcţionale. Programul Rabla pentru electrocasnice va începe după ce proiectul va sta 10 zile în dezbatere publică. Cei care vor să participe trebuie să acceze aplicaţia de pe site-ul Administraţiei fondului pentru Mediu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO