Premiera in Romania. Curtea de Apel Bucuresti a decis inghetarea cursului franc elvetian-leu in cazul unui client OTP

Ultima actualizare: 11-06-2016 00:07

Pentru prima data in Romania o Curte de Apel a decis inghetarea cursului franc elvetian - leu in cazul unui proces intentat de un client al bancii OTP.
 

Curtea de Apel Bucuresti a confirmat astfel decizia luata initial de judecatorii Tribunalului care au stabilit ca in acest caz ratele vor fi platite in viitor la cursul oficial al zilei in care a fost incheiat contractul de credit. In plus, imprumutatul va primi de la banca toti banii platiti in plus si dobanda pentru ei. Decizia mai poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar numai pe aspecte de procedura, sustine avocatul.

Avocatul Codrut Avram spune ca in 2007 clientul sau a imprumutat 635 de mii de franci elvetieni de la OTP Bank. Atunci un franc era cotat la 1 leu si 89 de bani. Astazi, cursul oficial leu-franc este de 4 lei si 11 bani.

Clientul a cerut in instanta sa plateasca ratele la cursul zilei in care a incheiat contractul de credit.Tribunalul Bucuresti i-a acceptat cererea insa banca a facut apel. Acum doua zile si Curtea de Apel Bucuresti a dat dreptate primei instante. Clientul va plati in viitor rate la cursul initial si, mai mult, banca trebuie sa-i restituie toti banii platiti in plus pana acum si dobanda la ei. Adica peste 70 de mii de franci elvetieni, echivalentul unui apartament cu doua camere.

Codrut Avram, avocat: "Bancile ar trebui sa se gandeasca mult mai serios la o negociere de pe pozitii de egalitate cu clientii pentru ca in caz contrar se expun la foarte multe litigii cu rezultate asteptate. Sa perceapa ratele la cursul initial, sa dea banii inapoi platiti de catre clienti, dobanda legala la aceste sume si sa plateasca si cheltuieli de judecata."

Pentru clientii cu credite in franci elvetieni vestea este una extraordinara. Decizia Curtii de Apel este o premiera in Romania, iar clientii spera sa se transforme intr-o practica judiciara.

Adriana Necula, client: "Pentru foarte multi dintre clienti este instanta. Alta solutie ar fi si ar rezolva dintr-un foc problema ar fi cea a legii conversiei la cursul de la data acordarii creditelor pentru ca instanta dau astfel de hotarari si nu altceva decat cu putine exceptii."

Banca mai are o cale extraordinara de atac la Inalta Curte de Casatie si Justie. Avocatul sustine insa ca aceasta ar viza doar aspecte de procedura. Posibilitatea ca hotararea data in favoarea clientului sau sa fie intoarsa este extrem de mica. OTP Bank nu a comentat deocamdata aceasta decizie.

Pana acum judecatorii romani au decis inghetarea cursului leu-franc elvetian in aproape 100 de cazuri din intreaga tara. 20 de sentinte sunt definitive.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO