Paradoxul Bucurestiului ieftin in care un salariat munceste 44 de minute pentru un Big Mac. Unde ne clasam in topul mondial

Ultima actualizare: 26-09-2015 07:04

Bucurestiul este una dintre cele mai ieftine 3 metropole din lume, dar locuitorii sai au printre cele mai mici salarii, potrivit unui studiu recent. Pentru a-si cumpara un Big Mac, un bucurestean trebuie sa munceasca 44 de minute.

Iar un locuitor din Geneva castiga in 20 de ore banii necesari pentru un iPhone 6, fata de un bucurestean, care trebuie sa stea 219 ore la birou pentru acelasi telefon.

Dupa ce au comparat preturile din 70 de orase, analistii bancii elvetiene UBS au stabilit ca Zurich, Geneva si New York sunt cele mai scumpe. Viena, Amsterdam sau Istanbul sunt la jumatate clasamentului, in timp ce Bucuresti, Sofia si Kiev, sunt cele mai ieftine 3 orase din cele 70. De 3 ori mai ieftine decat cele din varful clasamentului.

Studiul analizeaza si cat de mult trebuie sa munceasca un locuitor al acestor orase pentru a-si cumpara diferite produse. De exemplu in Hong Kong sau New York muncesti doar 10 minute pentru un Big Mac.

In Londra 12 minute, in timp ce in Bucuresti, 44 de minute de munca. In Nairobi, unde salariile sunt foarte mici, un muncitor trudeste 173 de minute.

Iar pentru un kilogram de paine, un Bucurestean munceste 11 minute, mai putin decat un angajat din Bruxelles sau Bratislava, pentru ca la noi painea este foarte ieftina. In schimb, in Zurich, banii pentru un kilogram de paine se castiga in 5 minute. Nu pentru ca este ieftina painea, ci pentru ca salariile sunt mari. In schimb in Buenos Aeres un muncitor are nevoie de o ora.

Analistii bancii UBS au calculat si timpul de munca necesar pentru un iphone 6: 219 ore in Bucuresti, cu 36 mai mult decat in Budapesta. In schimb locuitorii Genevei sau New Yorkului au nevoie de mai putin de 24 de ore.

In astfel de topuri conteaza foarte mult si nivelul salariilor. Luam un singur exemplu.

Potrivit Studiului un profesor din Bucuresti castiga anual 5400 de dolari, in Budapesta 9100, in Atena 18.000 , iar in Bruxelles 41.000. Iar un profesor New Yorkerz ajunge la peste 100.000 de dolari brut.

Mergem acum la pretul alimentelor, stabilit dupa ce a fost analizat un cos de 39 de produse.

In Bucuresti acestea costa 248 de dolari, apropiat de Budapesta si putin mai ieftin decat in Amsterdam, orase unde salariile sunt mult mai mari. In New York insa aceleasi alimente ar costa 632 de dolari.

Incheiem cu o informatie interesanta pentru amatorii de calatorii. Cat costa un weekend de lux in marile orase.

Bucurestiul este cel mai ieftin oras pentru turisti. Pachetul costa doar 260 de dolari. Fata de 430 in Budapesta. Si intre 600 si 800 de dolari in Berlin , Londra sau Paris. Un weekend in New York costa peste 1000 de dolari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO