O treime din familiile din România au datorii la întreținere

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Joi 24 August 2017 19:26
Categorie: Financiar

Aproape o treime dintre famiile din România nu fac față cheltuielilor lunare. Ajung cu datorii la întreţinere sau cu facturi neplătite şi se împrumută de la rude, prieteni sau chiar bănci, arată datele oficiale.

Banii sunt prea puţini sau nu ştim să îi împărţim? Economiştii spun că în orice gospodărie se pot planifica mai bine cheltuielie şi ne dau câteva sfaturi.

30% dintre famiile din România nu plătesc la timp întreţinerea locuinţei, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Dar lunar apar facturi neplătite şi la energie electrică, abonamentul tv sau telefon, de exemplu.

Dacă tragem linie, o treime dintre gospodării nu reuşesc să facă faţă cheltuielilor cu veniturile pe care le au. Să plătească tot, unii muncesc suplimentar, alţii cer bani de la rude sau prieteni şi numai 7% economisesc.

Exact asta e soluţia, spun şi economiştii. Lunar, ar trebui să punem deoparte şi pentru cheltuielile previzibile: zile de naştere sau vacanţe, de pildă.

George Vulcănescu, economist: Sunt convins că în orice buget, în orice familie se mai pot identifica locuri de unde se mai poate tăia din cheltuieli. E în natura romanului să fie cheltuitor. Achiziţionarea cât mai din timp a pachetului turistic îţi poate genera reducerea costurilor estivale chiar şi cu 50%, chiar şi mai mult. Pe lângă asta, rămâne problema veche a romanului: romanul cheltuie nejustificat de mult pentru mâncare.

Dar dacă nu reuşiţi să economisiţi, există aplicaţii care va pot ajută.

Robert Morar, responsabil marketing: "Scopul este să ştii mereu cât cheltuieşti şi cât primeşti salariul sau altă sursă de venit. Poţi planifica înainte fără să te gândeşti oare o să am bani pentru o mică vacanţă, oare o să am bani pentru o factură."

Multe dintre aceste aplicaţii sunt gratuite, dar variantele cu mai multe opţiuni costă aproximativ 20 de lei pe luna. Totul e să aveţi voință - şi să completaţi datele, dar şi să luaţi măsuri dacă aţi depăşit cheltuielile propuse.
 

De ce se lovesc romanii care vor sa schimbe chitantierul de la intretinere cu plata online. Calitatea vietii la bloc creste
De ce se lovesc romanii care vor sa schimbe chitantierul de la intretinere cu plata online. Calitatea vietii la bloc creste
VIDEO PROTVPLUS.RO
studiu consum
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
china, economie, venzori,
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări
Paradoxul imigrației. Țara UE în care trăiesc cei mai multi români rămâne fără locuitori
Teodorovici, după ce Tăriceanu a anunțat modificarea OUG 114: Trebuie discutat în Coaliție