O treime din familiile din România au datorii la întreținere

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Joi 24 August 2017 19:26
Categorie: Financiar

Aproape o treime dintre famiile din România nu fac față cheltuielilor lunare. Ajung cu datorii la întreţinere sau cu facturi neplătite şi se împrumută de la rude, prieteni sau chiar bănci, arată datele oficiale.

Banii sunt prea puţini sau nu ştim să îi împărţim? Economiştii spun că în orice gospodărie se pot planifica mai bine cheltuielie şi ne dau câteva sfaturi.

30% dintre famiile din România nu plătesc la timp întreţinerea locuinţei, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Dar lunar apar facturi neplătite şi la energie electrică, abonamentul tv sau telefon, de exemplu.

Dacă tragem linie, o treime dintre gospodării nu reuşesc să facă faţă cheltuielilor cu veniturile pe care le au. Să plătească tot, unii muncesc suplimentar, alţii cer bani de la rude sau prieteni şi numai 7% economisesc.

Exact asta e soluţia, spun şi economiştii. Lunar, ar trebui să punem deoparte şi pentru cheltuielile previzibile: zile de naştere sau vacanţe, de pildă.

Romanii, tot mai atrasi de locuintele inteligente. Cat costa o casa cu aerisire prin pereti si caldura activata de mobil

George Vulcănescu, economist: Sunt convins că în orice buget, în orice familie se mai pot identifica locuri de unde se mai poate tăia din cheltuieli. E în natura romanului să fie cheltuitor. Achiziţionarea cât mai din timp a pachetului turistic îţi poate genera reducerea costurilor estivale chiar şi cu 50%, chiar şi mai mult. Pe lângă asta, rămâne problema veche a romanului: romanul cheltuie nejustificat de mult pentru mâncare.

Dar dacă nu reuşiţi să economisiţi, există aplicaţii care va pot ajută.

Robert Morar, responsabil marketing: "Scopul este să ştii mereu cât cheltuieşti şi cât primeşti salariul sau altă sursă de venit. Poţi planifica înainte fără să te gândeşti oare o să am bani pentru o mică vacanţă, oare o să am bani pentru o factură."

Multe dintre aceste aplicaţii sunt gratuite, dar variantele cu mai multe opţiuni costă aproximativ 20 de lei pe luna. Totul e să aveţi voință - şi să completaţi datele, dar şi să luaţi măsuri dacă aţi depăşit cheltuielile propuse.
 

De ce se lovesc romanii care vor sa schimbe chitantierul de la intretinere cu plata online. Calitatea vietii la bloc creste

De ce se lovesc romanii care vor sa schimbe chitantierul de la intretinere cu plata online. Calitatea vietii la bloc creste

VIDEO PROTVPLUS.RO

ceapa

Producţia de ceapă, de cinci ori mai mică faţă de anul trecut. România, nevoită să importe leguma

Cine sunt românii care ar putea călători în SUA fără vize. Declarația ministrului Finanțelor

ANRE crește cu 5,83% preţul final la gaze pentru clienţii casnici, de la 1 august

Va fi sau nu va fi Brexit? Critici dure la Londra: “Marea Britanie va ajunge colonie a UE”

Robor la 6 luni a crescut la 3,49%. Este cel mai mare nivel din martie 2014

Topul celor mai doriți angajatori. În ce companii vor să lucreze românii și pe ce salarii

Euro

Țara din UE cu salariu minim de 1.500 euro nu găsește muncitori. Angajează masiv străini

Ce obțin românii în urma semnării acordului UE-Japonia, cel mai mare negociat vreodată

Japonia şi UE vor forma cea mai vastă zonă de liber schimb din lume. Ce înseamnă asta pentru economie

Preţurile din România au crescut pentru a zecea lună la rând. Cost neschimbat doar la 2 alimente

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,37%

Bloomberg: Aderarea la zona euro, un drum „dificil de parcurs” pentru statele din Europa de Est