Ministrul Transporturilor: Linia de metrou Bucuresti-Otopeni ar putea fi gata pana la CE 2020, dar termenul oficial e 2021


Ultimul update: Miercuri 05 Octombrie 2016 07:00
Data publicarii: Duminica 02 Octombrie 2016 15:29
Categorie: Stiri Economice
metrorex

Ministrul Transporturilor nu exclude ca magistrala de metrou spre aeroportul Otopeni sa fie gata in 2020, dar termenul oficial asumat ramane 2021.

Intrebat de jurnalisti daca magistrala de metrou spre Otopeni va fi deschisa pana in 2020, ministrul Transporturilor nu a exclus aceaasta varianta.  “Cred acest lucru, deoarece intarzierile de la magistrala au fost remediate. Pana in luna iunie a acestui an nu s-a lucrat pe niciun santier, si la niciun metrou. Pe ordonanta 7 pe 2016 s-au deblocat toate aceste proiecte pe care eu le-am preluat, si cele de metrou inclusiv”, a spus Buse, duminica, la un eveniment organizat de Metrorex, relateaza news.ro.

Insa atat ministrul, cat si directorul general al Metrorex, Marin Aldea, au repetat ca termenul oficial ramane 2021.  Bucurestiul va gazdui peste patru ani patru dintre meciurile Campionatului European de Fotbal, Euro 2020, iar in dosarul de candidatura, Federatia Romana de Fotbal a inclus angajamente ale autoritatilor romane privind realizarea, pana la inceputul competitiei, a unei linii de metrou pana la aeroport si a unei legaturi pe autostrada intre Bucuresti si vestul Europei.

Niciuna dintre aceste promisiuni nu va fi respectata, in conditiile in care atat metroul dintre Capitala si aeroport, cat si autostrada Bucuresti-Nadlac - cu tronsonul cheie Pitesti-Sibiu aflat abia in stadiul de realizare a studiului de fezabilitate - au termene de finalizare in 2021.

 Tot in 2021 ar putea fi gata si al doilea tronson al magistralei 5 de metrou, pe sectiunea Eroilor-Iancului.  "Este foarte probabil ca in 2021 sa avem nu numai magistrala 6, ci si magistrala 5 extinsa. Lucrarile la magistrala 5 extinsa ar putea incepe in 2019. Estimam ca doi ani ar dura parta aceasta de licitatii si proiectare", a mentionat ministrul.

Joi, magistrala 6 de metrou, dintre Capitala si aeroportul Otopeni, a trecut de o noua etapa, dupa ce consilierii generali ai municipiului Bucuresti au votat Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru linia de metrou Otopeni - 1 Mai. Proiectul, estimat la un miliard de euro si care va fi finantat din fonduri europene, ar urma sa fie finalizat in 2021. Linia 6 de metrou va avea 12 statii si o lungime de 14 kilometri.

In prezent, in capitala sunt realizate lucrari la doua tronsoane de metrou - magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor si magistrala 4 1 Mai - Straulesti, ambele inregistrand mari intarzieri. Potrivit estimarilor actuale, ambele tronsoane vor fi finalizate anul viitor.

Ministerul Transporturilor va incepe pana in noiembrie licitatia pentru extinderea magistralei 5 de metrou pe sectiunea Eroilor-Iancului. Lucrarile ar putea fi finalizate in 2021

Ministerul Transporturilor va demara pana la inceputul lunii noiembrie licitatia pentru extinderea magistralei 5 de metrou pe sectiunea Eroilor-Iancului, urmand ca lucrarile sa fie finalizate cel mai probabil in 2021, a declarat duminica ministrul Transporturilor, Sorin Buse, la un eveniment organizat de Metrorex.

Lucrarile la primul tronson al magistralei 5 de metrou, Drumul Taberei - Eroilor, sunt in prezent in stadiu avansat, iar termenul de finalizare este jumatatea anului viitor, a declarat saptamana aceasta directorul tehnic al Metorex, Ionel Oprea.

"Vom demara pana la inceputul lunii noiembrie procedura de licitatie pentru proiectare sectiunii a doua a magistralei 5 de metrou. Vorbim de Eroilor - Piata Iancului. Aceasta procedura va dura sase luni - noua luni, apoi licitatia propriu-zisa. Apoi va veni perioada de proiectare, iar apoi va fi perioada de constructie de 36 de luni", a spus Buse.

Potrivit termenelor inaintate de catre ministru, lucrarile la al doilea tronson al magistralei 5 ar putea fi finalizate in circa cinci ani.

"Este foarte probabil ca in 2021 sa avem nu numai magistrala 6, ci si magistrala 5 extinsa. Lucrarile la magistrala 5 extinsa ar putea incepe in 2019. Estimam ca doi ani ar dura partea aceasta de licitatii si proiectare", a mai spus ministrul.

Joi, magistrala 6 de metrou, dintre Capitala si aeroportul Otopeni, a trecut de o noua etapa, dupa ce consilierii generali ai municipiului Bucuresti au votat Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru linia de metrou Otopeni - 1 Mai.

Proiectul, estimat la un miliard de euro si care va fi finantat din fonduri europene, ar urma sa fie finalizat in 2021. Linia 6 de metrou va avea 12 statii si o lungime de 14 kilometri.

 

Sursa: News.ro

Ce se va intampla cu tariful de calatorie cu metroul. Anuntul facut de directorul general al Metrorex
Directorul tehnic Metrorex, despre magistrala M5: Metroul Drumul Taberei - Eroilor va circula de la jumatatea anului viitor
VIDEO PROTVPLUS.RO