Ion Țiriac NU mai este cel mai bogat român. Cine l-a detronat pe miliardar în topul Forbes

Ultima actualizare: 23-09-2019 12:00

După ce a condus ani de zile topul celor mai bogați români, Ion Țiriac a fost detronat, potrivit „Forbes", de Daniel Dines, cu o avere de 1,4 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român are 47 de ani și a ajuns pe coperta „Forbes" din Statele Unite. Dines este fondatorul și directorul companiei IT, „Ui Path", lider mondial în Robotică și automatizare. Valoarea companiei pe care o conduce este de 7 miliarde de dolari.

După cinci ani lucraţi pentru Microsoft, Daniel Dines a revenit în România în 2005 din Statele Unite, cu o idee: să înfiinţeze o companie românească în domeniul automatizării, roboticii şi Inteligenţei Artificiale. Iniţial, sediul firmei era într-un apartament mic din Bucureşti, moment invocat des de antreprenorul roman.

Dines: „UI Path este una din cele mai mari companii de inteligență artificială din lume. Poate cea mai mare. Eram 7 oameni într-un apartament mic din București.”

Acum are peste 3.000 de angajaţi în 53 birouri din 25 de țări. Două birouri sunt în România, în Bucureşti şi în Cluj, unde se află echipele nucleu care gândesc produsele de bază ale companiei.

Dines: „Plănuim să reconstruim următoarea generaţie de soft care va pune un robot pe fiecare calculator."

O evaluare de piaţă arată ca firma valorează acum 7 miliarde de dolari. Daniel Dines, cofondator, deţine 20 la sută din companie, iar asta l-a adus pe coperta revistei Forbes din Statele Unite în poziţia de cel mai bogat român.

Cu o avere estimată la 1.4 miliarde de dolari, l-ar fi devansat pe Ion Tiriac care are, conform aceleiaşi reviste, o avere de 1.1 miliarde de dolari. Ce-i drept, valoarea acţiunilor unei companii din IT poate fi volatilă, scrie revista americană.

Revista americană l-a pus pe prima copertă şi l-a supranumit „şeful Botilor”, adică al unor roboţi software. Românul a declarat că speră ca roboţii să revoluţioneze lumea şi să preia din munca oamenilor partea repetitivă sau periculoasă.

Printre clienţii Ui Path se numără cele mai importante companii din lume. Şi diferite guverne au început să-i caute serviciile. De pildă, poliţia din Dubai vrea să creeze un sistem de poliţie autonom, care să prevadă crimele cu ajutorul botilor lui Daniel Dines.

Românul nostru a intrat în atenţia opiniei internaţionale şi când a anunţat că făcut o donaţie impresionantă pentru Catedrala Notre Dame din Paris care a fost distrusă într-un incendiu.

Dines: „Este simbolul civilizaţiei vestice, este un simbol al Franţei şi din partea UI Path aş vrea să donez un milion de euro pentru reconstrucţia catedralei."

În acest moment, cel mai bogat român locuieşte la New York împreună cu familia, unde s-a mutat pentru a putea fi în centrul financiar al lumii, dar mai ales pentru a putea administra uriaşa companie construită de la zero din România.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO