In ritmul actual, vom avea o retea de 6000 de prize electrice pentru masini verzi de abia in 2600. "Suntem in urma"

Ultima actualizare: 29-06-2016 00:10

Romania va avea o retea de 6000 de prize electrice pentru masini verzi. Data limita este anul 2020.

Promisiunea a fost facuta de ministrul mediului, care a lansat un program de finantare a acestor instalatii. Pana atunci, cele 300 de masini electrice, inmatriculate la noi, pot fi incarcate la 50 de prize publice.

Aceasta priza a fost instalata in parcarea subterana a unui hipermarket din cartierul Militari, in Bucuresti. Ca sa-si incarce masinile, proprietarii autoturismelor electrice sau hibrid trebuie sa ceara un card de la receptia magazinului.

Emanuil Parvulescu, reprezentantul hipermarketului: "Va punem la dispozitie gratuit acest card si puteti alimenta gratuit. Apropii cardul de aparat, se face albastru, iar acum masina se incarca."

Zonele de incarcare din parcarile marilor magazine pot fi usor de identificat. Sunt verzi si inundate de lumina. Cat timp sunteti la cumparaturi, masina se incarca si... stati linistiti, cablul nu poate fi furat pentru ca sta blocat in priza de incarcare.

Investiile private sau publice in acest domeniu vor fi sustinute de stat, promite ministrul mediului, care a lansat un program de 15 milioane de euro pentru finantarea prizelor in parcari, benzinarii, si alte locuri publice. Se pot inscrie si primariile localitatilor cu peste 50 de mii de locuitori. O priza de incarcare rapida costa aproximativ 35 de mii de euro.

Cristiana Palmer, ministrul mediului: "Suntem un pic ramasi in urma fata de Europa. De exemplu Olanda. Pana in 2025 olandezii si-au propus sa fie tot parcul pe electric sau hibrid."

Noi avem doar 300 de masini verzi inmatriculate, insa numarul acestora se dubleaza in fiecare an. Asa ca pana in 2020 ne propunem sa avem 6 mii de prize pentru ele. O promisiune mai mult decat optimista, in conditiile in care prima priza pentru masini electrice a aparut in Bucuresti in 2011.

Lansata cu mare fast, aceasta este astazi nefunctionala. In prezent avem putin peste 50 de prize electrice in toata tara. Cu alte cuvinte, am instalat in medie cate zece pe an. Daca pastram ritmul, vom avea 6 mii de prize abia in 2600.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO