Guvernul adoptă luni modificări majore la Ordonanța privind amânarea ratelor

Ultima actualizare: 30-03-2020 21:06

La începutul şedintei de Guvern, Ludovic Orban a anunțat că dobânzile din perioada de amânare a ratelor nu vor mai fi adăugate creditului, în cazul celor ipotecare, iar persoanele fizice și firmele pot depune cererea la bancă până la jumătatea lunii mai.

În plus, cei care au restanţe, dar şi le plătesc, pot cere și ei amânarea ratelor, pentru nouă luni. Băncile au reacţionat şi cer să nu fie permisă amânarea pentru toată lumea.

Ordonanţa privind amânarea ratelor la creditele de la bănci și IFN-uri a fost întoarsă pentru o nouă aprobare. Ministrul de Finanțe a anuntat că este vorba despre o eroare şi că noua formă a documentului va fi publicată în Monitorul Oficial tot astăzi.

Ludovic Orban: „Nu se mai capitalizează dobânda pentru creditele ipotecare, se prelungește termenul până la care se poate depune cererea de către persoanele fizice sau persoane juridice pentru suspendarea plății și li se dă posibilitatea celor care solicită ca până la momentul la care solicită, în cazul în care au restanțe la plata creditelor, sa poate să își aducă creditele la zi”.

Necapitaliarea dobânzii înseamnă că dobânda nu se mai adună la principalul creditului, cum prevedea proiectul în forma iniţială.

Noul termen până la care oamenii pot face cerere este la 45 de zile de la publicare, adică la jumătatea lunii mai.

Cei care își vor plăti restanțele până la data solicitării de amânare a ratelor vor putea să beneficieze de masură. În forma inițială, restanţierii erau excluși din start.

Modificarile au stârnit reactia a băncilor. Daca inițial erau de acord cu forma proiectului, acum nu mai susțin Ordonanța și spun că afectează sistemul bancar.

Autoritățile au plafonat prin Ordonanţa militară de duminică și prețurile pentru combustibili, căldură, gaze, electricitate, apă și gunoi. Asta înseamnă că vor putea doar să scadă, nu să și crească.

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România: „Ideea de a controla un eventual abuz pe această zonă este binevenită pentru unele servicii esențiale, dar pentru unele nu înțeleg fundamentul, prețul la pompă pentru motorină la 4,75, cu un leu mai puțin ca la începutul anului. Trendul era de scădere”.

Într-un interviu pentru Bloomberg, ministrul de Finanțe a anunțat că este în discuții pentru accesarea mai multor împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional și Banca Eruopeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare - împrumuturi fără condiționalități, a spus oficialul. Principala sa prioritate ar fi plata pensiilor și salariilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO