Guvernul a aprobat cheltuirea a 16,9 milioane de lei pentru concedierea a 30% dintre angajatii CFR Marfa

Ultima actualizare: 05-07-2014 07:17
CFR Marfa

Guvernul a autorizat plata din bugetul asigurarilor pentru somaj a venitului de completare pentru angajatii care vor fi disponibilizati de la compania CFR Marfa.

Astfel va incepe disponibilizarea a 2.500 salariati, reprezentand aproape 30% din numarul actual de angajati, potrivit Mediafax.

Distribuirea banilor a fost aprobata in sedinta de miercuri a Executivului, prin hotarare. Pentru cei 2.500 angajati care vor fi disponibilizati, Ministerul Transporturilor a calculat un necesar financiar, aferent doar acestui an, pentru venitul de completare de 16,9 milioane lei.

"Venitul lunar de completare va fi acordat celor 2.500 de persoane disponibilizate de la CFR Marfa, urmare aplicarii planului de disponibilizare, aprobat de conducerea acestei societati. Concedierea salariatilor CFR Marfa se va face incepand cu luna iulie 2014 și este necesara alocarea de la bugetul asigurarilor pentru somaj a sumei totale de 67,6 milioane lei, din care in anul 2014 suma de 16,9 milioane lei", se arata in proiectul elaborat de minister.

CFR Marfa a anuntat miercuri ca in urma inceperii programului de restructurare si reorganizare, 2.500 de angajati, considerati personal excedentar, vor fi disponibilizati.

Angajatii dati afara vor primi compensatii

Compania are in prezent un numar de 8.577 de angajati, iar salariatii disponibilizati vor fi protejati de prevederile OUG 36/ 2013 (privind aplicarea in perioada 2013 - 2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate), completata cu Legea 258/2013.

"In functie de vechimea in munca a salariatilor, cei disponibilizati vor beneficia de 12 - 24 salarii compensatorii, in valoare maxima 1.625 lei/luna. Acesti bani vor fi alocati de la bugetul asigurarilor pentru somaj, astfel: 13,475 milioane lei pentru anul 2014, 32,34 milioane lei pentru anul 2015 si 18,865 milioane lei pentru 2016", se arata intr-un comunicat al transportatorului feroviar de marfa.

In conformitate cu acordul incheiat intre CFR Marfa si organizatiile sindicale, salariatii disponibilizati in urma procesului de restructurare vor beneficia de 6 salarii brute echivalente clasei 10 de salarizare (respectiv 900 lei). Aceste salarii vor fi acordate indiferent daca persoanele disponibilizate se vor angaja sau nu in perioada urmatoare. De asemenea, conform prevederilor OUG nr. 36/2013, in cazul in care salariatii disponibilizati se vor angaja in perioada acordarii salariilor compensatorii, acestia vor pierde ajutorul de somaj in valoare de 547 lei/luna.

"Procesul de restructurare are ca obiectiv pe termen scurt restabilirea echilibrului intre volumul prestatiei de transport si numarul de angajati al societatii, asigurand astfel premisele cresterii competitivitatii CFR Marfa pe o piata extrem de concurentiala. Precizam faptul ca activitatea CFR Marfa nu va fi afectata, clientii nostri primesc pe aceasta cale asigurari ca activitatea societatii se va desfasura si in continuare in conditii normale", se mai spune in comunicatul companiei de stat.

Citeste si: Peste 2.000 de angajati vor fi concediati la CFR Marfa. Sova: "Altfel ramanem fara fond de salarii"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO