Peste 2.000 de angajati vor fi concediati la CFR Marfa. Sova: "Altfel ramanem fara fond de salarii"


Ultimul update: Duminica 15 Iunie 2014 07:07
Data publicarii: Joi 12 Iunie 2014 17:46
Categorie: Stiri Sociale
Dan Sova

Concedierile la CFR Marfa vor incepe saptamana vitoare. Anuntul a fost facut de ministrul Transporturilor, Dan Sova, fiind rezultatul discutiilor cu FMI

CFR Marfa va incepe saptamana viitoare concedierea a peste 2.000 de oameni, din cauza situatiei financiare nefavorabile. In lipsa acestei masuri transportatorul feroviar risca sa nu mai poata plati salarii, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Sova.

"Cifra concedierilor la CFR Marfa a fost stabilita in noiembrie anul trecut la 2.500 de oameni, trebuia facuta din februarie. Nu s-a facut”, a spus Sova. „Din pacate, fara aceste concedieri in luna august - si asa sunt probleme cu fondul de salarii - ramanem fara fond de salarii. Deci este o problema foarte mare si trebuie rezolvata foarte rapid”.

Numarul celor disponibilizati va fi mai mic de 2.500, in contextul in care aproximativ 200 au iesit intre timp la pensie, iar cei care vor pleca vor beneficia de salarii compensatorii, pana la 24 de luni, banii fiind aflandu-se la Ministerul Muncii", a mai precizat ministrul.

Potrivit lui Dan Sova, s-a incercat gasirea unor solutii de concediere in doua etape sau chiar de concedierea unui numar mai mic de persoane. Aceste solutii au picat insa dupa discutiile cu reprezentantii FMI si dupa o analiza a bilantului companiei, care este cel mai mare transportator feroviar de marfa din Romania, cu afaceri de 208 milioane de euro anul trecut.

"Astazi va trebui executat ce s-a stabilit in noiembrie anul trecut", a conchis Sova. In luna mai, acelasi ministru declara ca va cere o derogare de la acordul cu FMI, care prevedea concedierea a 2.500 de angajati de la CFR Marfa. Ministrul sustinea atunci ca exista solutii pentru salvarea a 1.100 locuri de munca.

Citeste si: FMI nu e de acord cu reducerea CAS. Declaratiile premierului Ponta

Conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014, CFR Marfa va renunta la 2.500 de angajati in acest an iar in cadrul companiei ar trebui sa mai ramana 6.376 de salariati. Bugetul prevede cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de 16,8 milioane lei. Guvernul s-a angajat fata de FMI la o restructurare agresiva a companiei CFR Marfa si continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO