Fondurile europene pentru mediu ar putea fi sistate. "Din 23 de dosare, 18 erau cu probleme"


Ultimul update: Luni 21 Mai 2012 21:55
Data publicarii: Marti 28 Februarie 2012 17:46
Categorie: Stiri Economice

Parca nu e de ajuns ca s-au blocat banii din programul POSDRU, acum riscam sa pierdem si fondurile pentru mediu dupa ce Comisia Europeana a descoperit numeroase nereguli.

Daca oficialii de la Bruxelles vor spune nu, atunci vor ramane fara bani si cei care au depus cereri si aplicatii corecte. Fondurile europene ar trebui sa ne ajute sa ne modernizam tara, nu sa vada strainii cate ilegalitati sunt inregistrate la noi.

 

Verificarile facute de Comisia Europeana au descoperit numeroase probleme privind finantarea programelor de mediu, spun chiar europarlamentarii romani.

Stim ca din 23 proiecte verificate, 18 au fost gasite cu probleme. Caietele de sarcini sunt facute asfel incat proiectele sa fie acordate cu dedicatie si aceste lucru a fost constatat de comisie, a explicat europarlamentarul PNL Ramona Manescu.

Daca nu sunt rezolvate aceste nereguli, Comisia Europeana va intrerupe platile, asa cum a procedat cu programul POSDRU. Toti cei care au luptat cinstit pentru finantare europeana risca sa nu mai primeasca banii.

Cine incearca cumva sa si inchipuie ca poate sa utilizeze acesti bani fara sa dea socoteala de modul in care o face, se inseala serios. Mai devreme sau mai tarziu eventualele erori sau tentative de frauda vor fi indentificate, a averizat Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Ministrului Mediului nu-i sunt straine problemele. Insa responsabilii nu cred ca ar trebui sa fie intrerupte platile.

"Am aplicat corectii financiare. E ceva normal, nu e Romania singura tara la care se aplica aceste masuri. Nu risca Romania sa ramana fara fonduri europene. Nu vad in momentul de fata necesare alte masuri, mergem inainte. Daca Uniunea Europeana vrea sa absorbim fonduri, evident trebuie sa ne lase sa absorbim fonduri", a precizat Ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Probleme la programele de mediu au fost semnalate si de Curtea de Conturi.

In 2010, oficialii au descoperit pierderi de peste 200.000 de euro. Contractele au fost atribuite unor firme care nu indeplineau toate conditiile. Alte 3 milioane de euro s-au irosit in cadrul unor proiecte de mediu finantate din ISPA, prin fonduri de preaderare. S-au platit echipamente de 170.000 euro care nu s-au mai folosit in proiect, iar altele au fost cumparate dupa finalizarea proiectului. Au fost atribuite si contracte pentru modernizarea retelelor de apa si canalizare pe strazi ce nu figurau in proiectele platite din bani europeni.

Borbely:Nu ne mai putem permite, fara taxa, ca peste 60% din masinile importate sa aiba peste 10 ani
Ministrul Mediului: Sumele de restituit din taxa auto nu vor depasi 200 de milioane lei
Laszlo Borbely, la
VIDEO PROTVPLUS.RO