Economiştii se aşteaptă ca SUA să intre în recesiune. Reacția Casei Albe

Economiştii se aşteaptă că SUA să intre în recesiune
Getty

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca economia americană să intre în recesiune în următorii doi ani, arată rezultatele unui sondaj de opinie publicat luni.

Din cei 226 de economişti intervievaţi de National Association for Business Economics (NABE), o asociaţie americană specializată în economie, 38% prognozează o intrare în recesiune a primei economii mondiale în 2020, 34% în anul 2021 şi 14% mai târziu. În schimb, doar 2% dintre economişti prognozează o recesiune în acest an, faţă de 10% la precedentul sondaj realizat în luna februarie.

Totuși, economiștii cred că data la care acest lucru se va întâmpla va fi amânată de acţiunile adoptate de Rezerva Federală (Fed).

"Participanţii la sondaj se aşteaptă ca expansiunea economiei să fie prelungită de o modificare a politicii monetare a Fed", care la finele lunii iunie a redus dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimii 11 ani, a apreciat preşedintele NABE, Constance Hunter, care în paralel este şi economist şef la firma de consultanţă KPMG, scrie Agerpres.

Potrivit sondajului, 46% dintre economiştii intervievaţi se aşteaptă la cel puţin o nouă reducere a dobânzii de politică monetară din partea Fed până la finalul anului, în timp ce 32% cred că dobânda de bază a Fed va încheia anul 2019 la nivelul actual.

Citește și
Decizia luată de autorități, după ciocnirile violente din Hong Kong - 5
Trump avertizează China dacă protestele din Hong Kong ar deveni "un alt Tiananmen"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

De asemenea, economiştii sunt sceptici cu privire la modul în care se va termina războiul comercial dintre SUA şi China, doar 5% dintre cei intervievaţi apreciind că rezultatul va fi un acord comercial complet, în timp ce 64% au declarat că un acord superficial este posibil şi un sfert dintre economişti prognozează că nu se va decide nimic între SUA şi China.

Casa Albă respinge riscurile de recesiune

 

Oficiali ai Casei Albe au respins îngrijorările legate de încetinirea activităţilor economie, afirmând că riscurile de recesiune sunt scăzute, în pofida turbulenţelor care au avut loc în ultima săptămână pe pieţele globale de obligaţiuni. Aceştia au insistat şi că războiul comercial cu China nu dăunează Statelor Unite, transmite Reuters, potrivit News.ro.

”Nu se întrevede o recesiune. Consumatorii muncesc. Salariile lor cresc. Cheltuiesc şi economisesc...Cred că suntem în formă”, a afirmat consilierul economic al Casei Albe Larry Kudlow la televiziunea Fox News.

Pieţele financiare americane au scăzut săptămâna trecută din cauza temerilor legate de recesiune, dar au recuperat din pierderi până vineri, datorită aşteptărilor că Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile.

Consilierul pentru Comerţ Peter Navarro a respins la rândul său semnalele de avertisment, afirmând că dinamica economică bună încurajează investitorii să transfere bani în Statele Unite.

”Avem cea mai puternică economică din lume şi banii vin aici pentru bursa noastră. Vin şi pentru randamentele de pe pieţele de obligaţiuni”, a afirmat Nabaroo la televiziunea ABC.

Economia americană continuă să crescă şi să creeze locuri de muncă în fiecare lună. Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,7% în iulie, peste aşteptări, potrivit datelor publicate recent de guvern, iar Kudlow a spus că datele arată că principalul motor al economiei americane este intact.

Creşterea industriei prelucrătoare a încetinit, iar investiţiile scăzute ale companiilor au devenit o frână. La nivel mondial, încetinirea traanzacţiilor comerciale au împins economia germană spre recesiune şi a afectat creşterea economiei chineze.

Încetinirea creşterii economiei americane ar fi o veste proastă pentru Donalt Trump, care îşi construieşte campania pentru obţinerea unui al doilea mandat de preşedinte pe performanţele economice.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Preşedintele Iohannis va fi primit marţi, la Casa Albă, de Donald Trump. Programul oficial
Preşedintele Iohannis va fi primit marţi, la Casa Albă, de Donald Trump. Programul oficial

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit, marţi, la Washington, de omologul său american, Donald Trump, în cadrul unei vizite de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii.

Trump avertizează China dacă protestele din Hong Kong ar deveni "un alt Tiananmen"

Preşedintele Donald Trump avertizează China că o reprimare a manifestanţilor din Hong Kong, similară zdrobirii revoltei din Piaţa Tiananmen, ar dăuna discuţiilor privind încheierea unui acord comercial între cele două țări.

Trump nu a renunțat la ideea de cumpărare a Groenlandei: ”O poveste interesantă”
Trump nu a renunțat la ideea de cumpărare a Groenlandei: ”O poveste interesantă”

Un important consilier economic al preşedintelui Donald Trump a declarat că administraţia de la Washington doreşte totuşi să examineze o eventuală cumpărare a Groenlandei, chiar dacă acest teritoriu danez a confirmat că nu este de vânzare.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.