Vești bune de la programul "Rabla". Începând de luni, bugetul va fi suplimentat

16-08-2019 20:01


Autorităţile au veşti bune pentru cei vor să-şi cumpere maşină nouă prin programul ''Rabla''.

După ce a rămas fără fonduri, bugetul va fi suplimentat cu 130 de milioane de lei, începând de luni. Banii ajung pentru 20.000 de tichete, aşa că tot atâtea maşini vechi vor fi scoase din circulaţie.

Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei pentru orice mașină mai veche de 8 ani, dar şoferii pot beneficia şi de ecobonusuri, în funcţie de cantintatea de emisii, de 1000 lei sau 1.700 lei dacă vor să-și cumpere un autovechicul nou, hibrid. În acest caz, voucherul poate avea o valoare de până la 9200 lei.

Numărul voucherelor acordate în anul 2019 va depăşi numărul primelor de casare acordate de Administraţia Fondului de Mediu în cei 16 ani de când se derulează programul Rablă. În total vor fi 55.000.

Şi plafonul programului Rabla Plus a fost epuizat la jumătatea lunii iulie, iar autorităţile au suplimentat bugetul cu încă 15 milioane de lei. Cei care îşi doresc o maşină electrică nouă, primesc din partea statului 45.000 de lei. Pentru achiziţionarea unei maşini hibrid, autorităţile oferă 20.000 de lei.

Anul trecut, numărul autoturismelor verzi - electrice, hibrid sau plug in - vândute în ţara noastră a trecut de 4500 de maşini şi este în creştere cu 65% faţă de 2018.

La capitolul infrastructură stăm însă prost. Avem sub 500 de staţii de încărcare, iar cele mai multe sunt în oraş şi nu pe autostrăzi sau pe drumurile naţionale. În toată ţara sunt înregistrate aproximativ 1600 de maşini electrice, dintre care mai mult de jumătate sunt în Bucureşti.

Autorităţile au anunţat în urmă cu două luni ca primăriile reşedinţă de judeţ pot cere finanţare pentru staţiile de încărcare rapidă destinate maşinilor electrice. Doar 24 de municipii au solicitat fonduri pentru 190 de staţii.

Iar Comisia Europeană cere ca toate statele membre să aibă, până în 2025, câte un punct de încărcare electrică la 10 locuri de parcare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO