Cursul de schimb a urcat peste 4,34 lei/euro luni. "Cererea de euro este mai mare decat oferta"

bani euro

Cursul de schimb a urcat peste 4,34 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de luni, intr-o piata unde au fost plasate mai multe ordine de cumparare de euro, insa volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse, potrivit dealerilor.

Cursul a testat nivelul de 4,34 lei/euro inca de vineri, cand a depasit de cateva ori acest nivel.

La deschiderea sedintei de luni, euro a fost cotat la 4,3420 - 4,3430 lei, respectiv cu 0,4 - 0,5 bani peste cotatiile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3370 - 4,3390 lei/euro.

Ulterior, unele ordine de cumparare de euro, plasate atat de clientii locali ai bancilor, cat si de jucatori straini, au mentinut cursul peste 4,34 lei/euro, iar cel mai ridicat nivel tranzactionat in prima ora a sedintei a fost de 4,3460 lei/euro.

La scurt timp dupa ora 10:00, bancile cotau euro la 4,3410 - 4,3435 lei, respectiv cu 0,4 - 0,45 bani peste inchiderea de vineri, de 4,3370 - 4,3390 lei/euro.

"Cererea de euro este mai mare decat oferta, iar din acest motiv cursul a trecut de 4,34 lei/euro. Ordinele de cumparare sunt atat pentru clienti locali, cat si pentru jucatori straini. Totusi, volumele de tranzactionare sunt in continuare reduse", a afirmat un dealer.

Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei a crescut usor, la 4,3395 lei/euro, si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani. Rata de referinta este cu 0,2 bani peste cea publicata joi, de 4,3375 lei/euro. Un curs peste cel de vineri a fost afisat de banca centrala in data de 25 aprilie, cand paritatea a fost de 4,3557 lei/euro.

Cursul de referinta pentru dolar a avansat de la 3,3696 lei/dolar la 3,3701 lei/dolar si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani. O rata mai mare a fost anuntata de BNR pe 10 aprilie, cand dolarul a fost la 3,3817 lei.

In acelasi timp, paritatea leu/franc elvetian a crescut de la 3,4839 lei/franc la 3,4924 lei/franc.

Cotatiile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au crescut usor, la 4,5% - 5% pe an, dupa ce vineri au urcat la 4,29% - 4,79% pe an.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Referinta BNR a urcat la 4,3395 lei/euro si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 3 saptamani
Referinta BNR a urcat la 4,3395 lei/euro si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 3 saptamani

Cursul de referinta anuntat de BNR a crescut usor, la 4,3395 lei/euro, si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani, intr-o piata unde cotatiile au fluctuat in jurul nivelului de 4,34 lei/euro in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.

Cursul a urcat la 4,33 lei/euro dupa ce S&P a mentinut Romania in categoria
Cursul a urcat la 4,33 lei/euro dupa ce S&P a mentinut Romania in categoria "junk"

Cursul a urcat aproape de 4,33 lei/euro, dupa ce agentia Standard & Poor's a mentinut Romania in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung, contrar asteptarilor unor jucatori.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.