Cumpărătorii care plătesc cu cardul vor putea retrage de la magazine până la 200 de lei
De anul acesta, cei care cumpără cu cardul o pâine sau un suc vor putea să-i ceară vânzătorului să retragă bani din contul lor, până la 200 de lei.
Legea care permite această operaţiune a intrat în vigoare acum un an, dar abia acum au fost publicate şi normele de aplicare. Retragerea banilor de la terminalele de plată ale comercianţilor vizează în special zona rurală, unde nu există bancomate.
Dacă în oraşe plată cu cardul este ceva banal, iar ATM-urile sunt la orice colţ de stradă, situaţia este total diferită în mediul rural.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Însă nouă lege îi obligă pe tot comercianţii cu o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro pe an să instaleze dispozive pentru plată cu cardul. Dacă vor, ei pot încheia cu banca lor un acord prin care să aplice sistemul „cash back". Adică un client care cumpără un produs oricât de mic, chiar şi o gumă de mestecat, va putea să ceară vânzătorului să îi dea o sumă de „bani gheaţă" de până la 200 de lei din contul lui.
Cezar Miron, reprezentant MasterCard: „Gândiţi-vă că prin cash-back se poate că într-o comună oarecare din România în loc să avem un singur, poate, la primărie sau într-o zonă mai activă din sat, să avem puncte de retragere de numerar pe orice uliţă a satului."
Patronii nu sunt însă deloc încântaţi.
Ionel Şerban, patron magazin Gherceşti, judeţul Dolj: „Nu mă ajută, trebuie să mă duc la bancă, după aia mi-ar trebui Internet.”
Instalarea terminalelor de plată este obligatorie, însă aplicarea sistemului cash back este opțională.
Cezar Miron, reprezentant MasterCard: „Comercianţii pot opta sau nu pentru acest serviciu, dar să nu uităm că ei pot aplica şi un comision."
Comisionul este de maximum 1 la sută, adică doi lei la 200 de lei plătiţi clientului. Legea a intrat în vigoare anul trecut la 1 ianuarie, dar nu a putut fi aplicată până acum pentru că nu a avut norme de aplicare, deşi în textul legii se spunea clar că Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să le întocmească în termen de 30 de zile. 30 de zile care au devenit un an.
De acum magazinele şi băncile au la dispoziţie șase luni ca să instaleze terminalele de plată cu cardul.