Criza sanitară afectează grav veniturile românilor. Care au fost cele mai afectate domenii

Ultima actualizare: 11-06-2020 19:37

Lunile de restricţii şi temeri din cauza bolii vin cu urmări neplăcute pentru mulţi români, acum, şi mai strâmtoraţi.

O arată ultimele cifre oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, conform cărora salariul mediu net a scăzut cu 112 lei în aprilie, faţă de martie. 3 din 10 români au pierdut în medie 800 de lei din venit, în luna aprilie, potrivit altui sondaj.

Criza sanitară le-a adus multor români, pe lângă spaime, şi o scădere bruscă a veniturilor. Cifrele oficiale furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că salariul mediu nominal net a fost în aprilie 2020 de 3.182 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 112 lei, adică 3,4%.

Cele mai mici lefuri au fost înregistrate, cum era de aşteptat, în industria ospitalităţii, mai ales în hoteluri şi restaurante. În acest domeniu câştigul salarial mediu a fost de numai 1.340 de lei. Cele mai mari lefuri au rămas în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei - cu o medie de 7.982 de lei.

Dar haideţi să vedem în ce sectoare au fost înregistrate cele mai semnificative scăderi de salarii. 

În transporturile aeriene, proape toate avioanele au fost oprite la sol din cauza pandemiei şi asta s-a văzut în câştigurile angajaţilor care au scăzut cu 29,1%. Pe locul următor au fost veniturile celor din domeniul fabricării produselor din tutun, dar aici scăderea nu vine neapărat ca o consecinţă a pandemiei ci mai degrabă ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare.

Scăderi între 12 şi 19% au înregistrat cei care lucrează în hoteluri şi restaurante, în fabrici de mobilă şi de băuturi, fabrici de cauciuc şi mase plastice şi în alte industrii, dar şi pentru organizatorii de spectacole şi evenimente. Şi, în fine, între 7,5% şi 11% mai puţin la salariu au primit cei din fabrici de textile, echipamente electrice, hârtie şi produse din hârtie, calculatoare şi produse electronice şi optice, comerţ cu ridicată şi cu amănuntul.

Au fost puţini norocoşi cărora le-au crescut veniturile în pandemie. Salarii cu 13,8% mai mari au primit în aprilie cei din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apa caldă şi aer condiţionat, iar cu 10,8% mai mult au luat cei implicaţi în activităţi de servicii anexe extracţiei.

În ceea ce-i priveşte pe bugetari, cei care lucrează în învăţământ, de pildă, au primit salarii mai mici cu 2,8% ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plată cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv cu 1% în administraţia publică, dar cei din sănătate şi asistenta socială au câştigat mai mult cu 3,2% datorită acordării stimulentului de risc.

Impactul pandemiei asupra bunăstării românilor a fost analizat şi de o companie de cercetare de piaţă. Potrivit unui sondaj realizat în luna mai, veniturile a 3 din 10 români au avut de suferit. În medie, ei au pierdut aproximativ 800 de lei din veniturile lunare, de la 2.800 de lei la 2.000 de lei, ceea ce înseamnă că impactul financiar al ultimei perioade este unul semnificativ, traducându-se într-o reducere cu aproape 30%.

Pentru redresarea financiară după această criză, cei mai mulţi dintre intervievaţi spun că vor cheltui mai puţin în perioada următoare - 62%. 61% vor face economii, 24% vor să se împrumute de la prieteni/familie, 18% se gândesc să își caute un al doilea loc de muncă, în timp ce 11% consideră că vor fi nevoiți să apeleze la un împrumut de la bancă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO