CNN: "Alegerile din Grecia sunt mai importante pentru UE decat cele din Franta. Un SOS democratic"

Ultima actualizare: 15-09-2012 11:27
grecia

Toata lumea va vorbi despre alegerile din Franta, dar cele din Grecia, marginale, obscure si greu de descifrat asa cum vor fi, sunt in final mai importante pentru viitorul UE si al euro scrie un jurnalist grec pentru CNN. 

Jurnalistul Pavlos Tsimas e autorul cartii "Jurnalul Crizei" ce descrie culisele prabusirii tarii sale. In ziua alegerilor, Tsimas a scris pentru CNN un editorial ce arata efectul voturilor asupra economiei europene.

"Voturile din Franta pot altera nucleul politicii europene. Voturile din Grecia pot insemna un SOS" scrie Tsimas.

Grecii sunt tentati sa mizeze pe frustrari si nu pe politica atunci cand voteaza. Astfel, cele doua partide prietene Uniunii - Noua Democratie si PASOK - care in trecut au strans intre 78% si 86% ar putea pierde unul din doi votanti fata de 2009.

Voturile pentru extrema stanga s-ar putea dubla, iar voturile pentru extrema dreapta ar putea ajunge sa fie de trei ori mai numeroase.

Exista chiar riscul ca simpatizantii nazisti sa treaca de pragul electoral de 3% si sa intre in Parlament.

Grecia este prima tara ce intra in alegeri nu doar cu povara recesiunii ci in plina depresiune economica. Pana la sfarsitul lui 2012, PIB-ul va fi cu 20% mai mic decat cel de dinaintea crizei, iar economia va piere un numar de slujbe egal cu cel produs de-a lungul ultimului deceniu. Rata somajului va ajunge la 21%.

Tsimas crede ca, pentru prima oara, grecii vor vota atat impotriva puterii cat si impotriva opozitiei. "Va fi un SOS al democratiei ce va pune in garda toata Europa".

Analistul grec e convins ca Europa va trebui sa gaseasca noi masuri inainte ca increderea in euro-democratie si in moneda unica sa se prabuseasca total.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO