Ce spun angajatorii străini despre IT-iștii români: "Toată lumea vrea să-i angajeze"
Tot mai multe firme de IT din România încep să îşi dezvolte propriile produse cu care să cucerească piaţa internaţională. Avem potenţial, idei strălucite, dar nu avem sprijin şi finanţare, se plâng tinerii antreprenori.
Dovada clară că se poate, sunt cei care reuşesc să obţină finanţare din afară.
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Notifier este o aplicaţie născută din dorinţa unor tineri din Cluj de a realiza propriul produs. Totuşi, nu îşi neglijează munca pentru clienţii din Germania, Italia sau America, pentru că de acolo vin banii pentru finanţare.
Alexandru Bogdan, fondator Nortifier: "Am încercat tot mai mult să ne axăm pe produsele noastre şi să începem să ne mutăm să facem ceva pentru România şi după aceea şi la nivel european. În mod normal terminăm ce avem de lucrat cu clienţii noştri externi şi după ne apucăm să lucrăm la aplicaţia noastră."
Răzvan Bretoiu, co-fondator aplicaţie Notifier: "Ea a fost lansată de 4 luni, avem 4000 de utilizatori s-au pus 6000 de căutări şi am primit 20000 de notificări"
Forţa de muncă şi idei avem, dar ne lipseşte sprijinul din partea statului. Mihai a avut noroc. L-a convis pe investitorul american, Tim Draper, să creadă în ideea lui şi a primit un milion de dolari fără de care nu ar fi reuşit.
Mihai: "Este o mică componentă care imita funcţionalităţile unui neuron biologic. Nu cred că am fi putut face chestia asta cu investiţii din România pentru că focusul nu este către aşa ceva."
Mitul Jain, It-ist din Germania: "Talentul românesc este foarte apreciat şi toată lumea vrea să angajeze români sau să deschidă un centru de dezvoltare aici."
Talent şi idei are şi Cătălin. Un român plecat de 20 de ani din țară, care şi-a deschis o firmă de IT în Paris.
Cătălin Ciobanu, CEO Boost.rs: "O aplicaţie prin care îi ajutăm pe oameni să îşi dea seama unde pot ajunge pe baza skill-urilor pe care le au. Şi apoi să îi ajutăm să ajungă acolo."
Se pare că investitorii străini rămân cea mai bună variantă pentru IT-iștii din România. Dar ca să primească bani, tinerii de aici trebuie să se asigure că produsul lor are potenţial.