Ce înseamnă statutul de piață emergentă pentru România. Și pensionarii ar putea profita

Ultima actualizare: 22-09-2020 07:49

Românii vor putea juca, din 21 septembrie, pe o bursă mai puternică, pe care pot obține profituri serioase, pornind doar de la câteva sute de lei. 

Iar patronii de la noi vor avea acces la marii finanțatori, adică la fonduri de miliarde de euro, din toată lumea, care să-i ajute să se dezvolte.

Toate devin posibile odată cu trecerea pieței de capital de la noi, la statutul de piață emergentă, moment considerat de experți la fel de important ca aderarea la Uniunea Europeană.

Companiile listate la bursă de la București au acum acces la fonduri de investiții de 50 ori mai bogate decât înainte. Specialiștii spun că, astfel, patronii de la noi au o șansă în plus pentru a obține finanțare - își pot vinde acțiunile pe bursă unor investitori mai bogați care până acum nici nu aveau România pe ''radarul'' lor.

Răzvan Raț, manager companie de brokeraj: ”Investitorii cumpără respectivele acțiuni, banii respectivi intră în capitalul special pe care ei îl utilizează pentru finanțarea proiectelor de investiții.”

Radu Hanga, președintele BVB: ”Avem o nouă autostradă financiară, care ne leagă cu principalele centre financiare ale lumii, asta înseamnă că firmele românești, care folosesc BVB pentru a se finanța, au acces la o baza mult mai mare de capital disponibilă la nivel global.”

Ministrul Florin Cîțu: ”Acum, piaţa de capital este la un click distanţă de miliarde de euro.”

Cresc oportunitățile de câștig și pentru oamenii de rând, interesați să joace la bursă.

Răzvan Raț, manager companie de brokeraj: ”Un om obișnuit, dacă vrea să devină investitor la bursă, primul pas ar fi să ia legătură cu un broker, să facă un contract. După aia poate să cumpere acțiuni listate, acțiuni, obligațiuni, titluri de stat. Chiar și cu 100 de lei poate să-și facă cont, să înceapă să facă tranzacții.”

Adrian Tănase, director general BVB: ”Orice investitori trebuie să facă investiți pe termen lung și foarte lung. Se pot face investiții direct, cumpărând singur, sau indirect, în fond de investiții sau în schemele de pensii.”

Indirect, 7 milioane și jumătate de români sunt deja investitori la bursă. Este vorba despre viitorii pensionari, adică angajații care acum contribuie la fondurile de pensii obligatorii administrate privat - pilonul 2.

Aceste fonduri investesc banii strânși de la angajați inclusiv în acțiuni listate la bursă, pe lângă titluri de stat și depozite bancare. Profiturile sau pierderile fondurilor afectează, bineînțeles, banii strânși la pilonul 2 de pensii.

Față de anul trecut, însă, într-un cont mediu de pensie pilon 2 s-au strâns încă 1.200 de lei, până la 8.860 de lei. Odată cu dezvoltarea bursei de la noi, și câștigurile ar putea crește.

Deocamdată, pe bursă, sunt listate 370 de companii, iar numărul investitorilor ajunge la 50.000.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!