BNR limitează gradul de îndatorare. Care sunt noile condiții de creditare

Dată publicare: 17-10-2018 19:30
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13
Sursa: Banca Naţională a României (BNR)


Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și de 20% la cele în valută, se arăta într-un comunicat de presă al Băncii Naţionale a României (BNR), de miercuri.

De când se aplică noul regulament?

Modificările la regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Ce se întâmplă cu solicitările de creditare formulate, dar care nu au fost încă finalizate?

Potrivit BNR, toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019 se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă. Asta chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019. Aici sunt incluse atât solicitările de credit pentru programul Prima Casă (dar şi pentru alte programe guvernamentale adresate persoanelor fizice),

Vor mai fi posibile refinanțările?

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. Este, însă, vorba doar de creditele contractate anterior intrării în vigoare a proiectului anunţat miercuri de BNR. În plus, acest lucru nu se aplică refinanțărilor ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).

Potrivit estimărilor BNR, o persoană care are o rata lunară maximă de 1.413 lei, după data de 1 ianuarie 2019 va avea o rată de 1.200 de lei.

Iar o gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5.000 lei net lunar cu o rata maximă de 1.996 de lei va plăti, după data de 1 ianuarie 2019, 2.000 de lei.

Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5% pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor. Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO