Ardeii exotici ii cuceresc pe romanii rezistenti si aduc si profit. La cat ajunge un kilogram de habanero


Ultimul update: Miercuri 15 Iulie 2015 07:04
Data publicarii: Duminica 12 Iulie 2015 18:35
Categorie: Stiri Economice

Iuti de iti ia gura foc, ardeii exotici cum ar fi jalapeno sau habanero ii cuceresc si pe romanii rezistenti.

Cei care au optat pentru aceste culturi spun ca sunt profitabile, mai ales ca soiurile nu sunt greu de intretinut, iar un kilogram de ardei iute foc ajunge la 90 de lei. Restaurantele prepara din ei sosuri si condimente ce pot fi stinse cu litri bere sau vin.

Pedrag a cumparat un teren in localitatea Cenad din Timis, unde acultiva soiuri exotice de ardei: jalapene, habanero si cayenne. Piata de ardei foarte iute este restransa, asa ca recolta se vinde repede si bine.

Pedrag Jivici: "Am pornit de la pasiunea pentru ardei. In primul rand asta a fost gandul, dupa aia am vazut ca exista o oportunitate in piata. Poate, poate se laga o afacere. Investitia nu e mare. Semintele, per total, nu sunt scumpe, nu depasesc 100 de euro."

Ardeii iuti cresc mult mai greu, decat unii obisnuiti. Le trebuie cel putin sase luni pentru a ajunge la un grad ridicat de iuteala, conform soiului. Totusi, o cultura de halapeno sau habanero nu este pretentioasa.

Pedrag Jivici: "Intretinerea nu este complicata. Ardeii nu necesita foarte multe, ei prefera sa aiba caldura mai multa."

Din gradina, ardeii ajung la gurmanzii care mananca iute si in restaurante. Soiurile exotice de halapeno sau habanero sunt folosite si la sosuri ori condimente. Aceste soiuri au si beneficii, pe langa faptul ca iti ia gura foc atunci cand le gusti.

Victor Pop, proprietar restaurant: "In general tinerii sunt cei care mai experimenteaza sosuri picante. Pulpa contine capsaicina, capsaicina e esenta din ardeiul iute, care ii da iuteala. Daca se consuma doar pulpa, e foarte sanatos, scade colesterolul, ajuta la tonus. Te simti mai bine per ansamblu, nu ai probleme cu stomacul, nici cu colonul"

Un kilogram de ardei iute halapeno costa 40 de lei, iar unul habanero, 90 de lei.
 

Gusturile romanesti care ar putea deveni brand de tara. Dulceata de ardei iute, vedeta unui targ culinar din Bucuresti
Cum reactioneaza o femeie dupa ce iubitul ei ii strecoara extract de ardei iute in mancare. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33