Ardeii exotici ii cuceresc pe romanii rezistenti si aduc si profit. La cat ajunge un kilogram de habanero
Iuti de iti ia gura foc, ardeii exotici cum ar fi jalapeno sau habanero ii cuceresc si pe romanii rezistenti.
Cei care au optat pentru aceste culturi spun ca sunt profitabile, mai ales ca soiurile nu sunt greu de intretinut, iar un kilogram de ardei iute foc ajunge la 90 de lei. Restaurantele prepara din ei sosuri si condimente ce pot fi stinse cu litri bere sau vin.
Pedrag a cumparat un teren in localitatea Cenad din Timis, unde acultiva soiuri exotice de ardei: jalapene, habanero si cayenne. Piata de ardei foarte iute este restransa, asa ca recolta se vinde repede si bine.
Pedrag Jivici: "Am pornit de la pasiunea pentru ardei. In primul rand asta a fost gandul, dupa aia am vazut ca exista o oportunitate in piata. Poate, poate se laga o afacere. Investitia nu e mare. Semintele, per total, nu sunt scumpe, nu depasesc 100 de euro."
Ardeii iuti cresc mult mai greu, decat unii obisnuiti. Le trebuie cel putin sase luni pentru a ajunge la un grad ridicat de iuteala, conform soiului. Totusi, o cultura de halapeno sau habanero nu este pretentioasa.
Pedrag Jivici: "Intretinerea nu este complicata. Ardeii nu necesita foarte multe, ei prefera sa aiba caldura mai multa."
Din gradina, ardeii ajung la gurmanzii care mananca iute si in restaurante. Soiurile exotice de halapeno sau habanero sunt folosite si la sosuri ori condimente. Aceste soiuri au si beneficii, pe langa faptul ca iti ia gura foc atunci cand le gusti.
Victor Pop, proprietar restaurant: "In general tinerii sunt cei care mai experimenteaza sosuri picante. Pulpa contine capsaicina, capsaicina e esenta din ardeiul iute, care ii da iuteala. Daca se consuma doar pulpa, e foarte sanatos, scade colesterolul, ajuta la tonus. Te simti mai bine per ansamblu, nu ai probleme cu stomacul, nici cu colonul"
Un kilogram de ardei iute halapeno costa 40 de lei, iar unul habanero, 90 de lei.