Noile facilități anunțate de Guvern. 2.000 de euro pentru 50.000 de firme mici

Ultima actualizare: 16-07-2020 19:32

Statul promite să ajute cu bani europeni firmele afectate de restricţii în timpul crizei sanitare. Societăţile mici, artiştii şi unele organizaţii nonguvernamentale ar putea primi câte 2000 de euro pentru plata chiriei şi a facturilor.

Iar, pentru cei care vor să facă investiţii, ajutoarele pornesc de la sute de mii de euro. Toate aceste măsuri urmează să fie aprobate în şedinţa Executivului din joi seară.

2.000 de euro pentru 50.000 de SRL-uri

 

50.000 de SRL-uri fără angajaţi, ONG-uri, alături de persoane fizice autorizate din domeniul artistic şi medical ar urma să primească de la stat un ajutor nerambursabil de 2.000 de euro.

Ludovic Orban: ''Obiectivul e să asigurăm o repornire rapidă a economiei, să nu sufere românii şi să nu fie afectat nivelul de viață''

Cu banii de la stat, antreprenorii şi-ar putea plăti chiriile şi facturile restante. Banii trebuie să ajungă cât mai rapid - spun antreprenorii - pentru că afacerile lor să fie salvate.

Florin Jianu, președinte IMM: "Aceste fonduri trebuie cheltuite până la sfârşitul acestui an şi în ritmul în care se mişcă lucrurile nu vedem cum s-ar realiza. Sunt etape care trebuie parcurse, avem aproape 100.000 de microintreprinderi cu un singur proprietar şi fără angajaţi. 60.000 au dificultăţi majore în această perioadă, foarte multe au fost inchise''

Alte 65.000 de firme, precum cele din turism, industria ospitalităţii ori transporturi, vor putea beneficia de ajutoare, cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 de euro, ca să-şi acopere facturile şi salariile. Statul pune la bătaie 350 de milioane de lei, iar pentru investiţii, încă 550 de milioane de lei.

Ca să încurajeze şi firmele mici să participe la licitaţiile făcute, pentru construcţia de autostrăzi, de exemplu, Guvernul a pregătit şi un program de garantare a leasing-ului pentru utilaje şi echipamente.

Antreprenorii vor putea cumpăra de la buldozere, excavatoare şi sisteme de irigaţii până la calculatoare şi servere. Împrumutul în acest caz poate ajunge la 5 milioane de lei.

Alocațiile nu se vor dubla

 

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a dat şi o veste proastă, după ce Curtea Constituţională a stabilit ca Executivul trebuie să dubleze alocaţiile copiilor cât mai repede.

Ludovic Orban: 'Vom găsi o soluţie, analizăm cu finanţele şi vom adopta o variantă care să ducă la o creştere, dar nu la dublare imediată, pentru că nu avem resurse, în maxim 2 saptămâni să adoptăm această soluție''

Preşedintele Klaus Iohannis are aproape trei săptămâni la dispoziţie să promulge legea dublării alocaţiilor. Din acel moment, copiilor de până la 18 ani ar trebui să le intre în conturi 300 de lei în loc de 150 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO