Premiate la Geneva, inventiile romanesti raman in faza de proiect in tara

Ultima actualizare: 07-10-2012 14:36

Avem idei, pacat ca ne lipsesc banii sa le punem si in practica. Romania a castigat si anul acesta zeci de medalii la Salonul de la Geneva pentru inventii care ne-ar putea face viata mai usoara, mai ieftina sau chiar mai sanatoasa.

 Printre cele mai apreciate inventii se numara:

• un dispozitiv care se monteaza la motorul masinii si care reuseste sa reduca din consum;

• tot pentru automobile, un aparat care se pune la teava de esapament si care ne scapa de poluare;

• un suport medical care se monteaza in interiorul pantofilor pentru reducerea durerilor de spate si a ametelilor;

• tot din domeniul medical, o capsula care se inghite si care inlocuieste cumva examenele laparoscopice, destul de stanjenitoare;

• inventia care a luat medalia de aur si felicitarile juriului: un senzor care poate depista cancerul inainte de a fi prea tarziu.

De departe, cel mai laudat a fost sistemul despre care inventatorul lui spune ca poate depista patru tipuri de cancer: de san, ovarian, de prostata si gastro-intestinal. Dispozitiviul, care ar putea fi confundat usor cu un ac de cusut, se introduce in eprubeta de sange si in sase minute afiseaza rezultatul. Spre deosebire de markerii tumorali pe care ii folosim in prezent, acesta depisteaza boala cand inca se mai poate face ceva.

Revolutionar ar putea fi si dispozitivul care, odata montat la teava de esapament a masinii, descompune fumul in cel putin 12 substante.

Medalie de aur a primit si un domn din Timisoara, care a inventat un nou joc: hipball. Adica un fel de handbal calare. Dar oricat de sclipitoare ar fi toate aceste idei, putini se incumeta sa le finanteze.

Aici ar trebui in primul rand sa intervina autoritatile. Altfel, vom ramane cunoscuti in teorie si niste necunoscuti in practica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO