Povestea romanului care a supravietuit calvarului din Haiti

Ultima actualizare: 26-04-2012 23:46

Zeci de secunde de groaza, urmate de noua zile de cosmar petrecute printre ruine, moartea atotstapanitoare si suferinta imposibil de descris in cuvinte. Cu aceasta trauma sufleteasca s-a intors vineri seara acasa timisoreanul Emanuel Petrut.


Emanuel a avut, insa, sansa uriasa de a supravietui seismului care a indoliat Haiti pe 12 ianuarie. A venit doar cu hainele de pe el si cu un laptop. E tot ce i-a ramas, dupa ce locuinta lui s-a transformat intr-un morman de moloz. Tanarul a fost asteptat la Timisoara de iubita lui si de cativa prieteni.

"Lucram, ca de obicei, si a inceput sa se miste putin cladirea. Am crezut ca a fost o explozie initial si dupa aceea a inceput mai tare, mai tare si mi-am dat seama ca a fost un cutremur. M-am ridicat si am vazut pe fereastra fum si praf, oamenii au inceput sa strige, sa zbiere, am luat un stalp in brate, l-am tinut in brate pana a trecut si dupa am fugit pe scari, unde cadeau betoane si sticle. A fost de cosmar afara, pentru ca eram langa un spital si erau oameni cazuti inauntru si zbierau. A fost apocaliptic tot ce s-a intamplat secundele acelea. Am fost 900 de oameni in cladirea unde am lucrat eu. Murisera doar doi dintre ei: un sofer si un cunoscut al nostru", povesteste Emanuel.

Marele noroc al lui Emanuel a fost ca atunci cand a inceput cutremurul era la serviciu si nu acasa. O cladire rezistenta l-a ferit de moarte. In locuinta lui ar fi fost victima sigura: si-a gasit casa un morman de moloz.

In stare de soc, Emanuel spune ca a ratacit ore in sir pe strazi. In prima noapte de dupa cutremur a dormit afara, pe un camp, isi aminteste el. Singurul lucru care i-a ramas a fost laptopul si asa a putut sa tina legatura cu familia si prietenii.

A pierdut totul la cutremur. S-a intors in Romania imbracat in haine de imprumut, luate de la colegii de serviciu. Se considera, insa, norocos si are de gand sa mobilizeze cat mai multi oameni in ajutorul semenilor nefericiti din Haiti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO