Orange si Vodafone, amendate cu 63 de milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Abuz de pozitie dominanta! Aceasta este invinuirea care li se aduce companiilor Orange Romania si Vodafone Romania de catre Consiliul Concurentei, a declarat presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu.

 

Amenzile luate de companiile de telefonie mobila

Orange - peste 34 de milioane de euro

Vodafone - peste 28 de milioane de euro

Citește și
telefon
Operatorii iti ofera 5.000 minute si 5.000 SMS-uri in retea pentru 6 euro!
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

"Decizia a fost adoptata luni, 14 februarie, intr-o sedinta a Consiliului Concurentei. Orange a fost amendata cu peste 34 milioane de euro, iar Vodafone cu mai mult de 28 milioane de euro, reprezentand putin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor in 2010", a spus Chiritoiu, intr-o conferinta de presa.

Operatorii de telefonie mobila au declarat ca aceasta decizie este neintemeiata. Atat Orange cat si Vodafone anunta ca vor contesta in instanta sanctiunea record. "Suntem profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o consideram neintemeiata avand in vedere ca aceasta se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor", spun reprezentantii Orange Romania. In plus, cei de la Vodafone considera ca nu au impiedicat accesul Netmaster la reteaua lor de telefonie.

Este cea mai mare amenda data de institutie de la infiintare, a precizat directorul Consiliului.

Investigatia CC a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri depusa de Netmaster Communications SRL si are ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie, scrie Mediafax.

Compania reclamanta a spus ca o parte dintre apelurile internationale ale clientilor sai fusesera blocate de cei trei operatori de telefonie.

"Practic, Orange si Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, fata de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut", a spus Bogdan Chiritoiu.

Orange, Vodafone si Romtelecom ar fi blocat apelurile Netmaster pe fondul unor suspiciuni de frauda din partea operatorilor alternativi. Mai exact, operatorii alternativi ar fi fost suspectati ca schimbau identitatea apelurilor terminate in retelele Orange, Vodafone si Romtelecom, astfel incat sa castige mai multi bani.

"In cazul Romtelecom, ancheta este in curs de finalizare, chiar daca cele doua entitati au anuntat, la mijlocul anului 2006, ca s-a ajuns la o intelegere amiabila. Chiar daca s-a ajuns la o intelegere amiabila, o investigatie declansata de Consiliul Concurentei isi continua cursul. In curand, Consiliul Concurentei va anunta decizia luata in cazul Romtelecom", a explicat Chiritoiu.

In prezent, Netmaster Communications nu mai exista. Firma a fost radiata. Societatea a fost achizitionata de New Com Telecomunicatii, care si-a vandut la randul sau baza de clienti catre RCS&RDS si Romtelecom, pe fondul crizei.

Orange si Vodafone contesta in justitie decizia Consiliului  Concurentei

Orange Romania si Vodafone Romania vor contesta in justitie decizia Consiliului Concurentei prin care cei doi operatori de telefonie au primit amenzi in valoare totala de 63 milioane euro.

"Suntem profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o consideram neintemeiata avand in vedere ca se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor din dosarul cauzei. Astfel, sanctiunea aplicata este nejustificata si Orange Romania va contesta aceasta decizie in instanta. Investigatia priveste termenii si conditiile agreate intre operatorii telecom pentru terminarea apelurilor internationale in Romania. Dorim sa subliniem ca obiectul investigatiei nu se refera la relatia dintre Orange Romania si clientii de telefonie mobila din Romania", se arata intr-un comunicat al Orange Romania remis Mediafax.

Si Vodafone Romania va contesta decizia Consiliului Concurentei: "Suntem surprinsi si dezamagiti de decizia anuntata de Consiliul Concurentei in investigatia privind abuzul de pozitie dominanta fata de operatorul Netmaster Communications. Vodafone Romania considera ca nu a intreprins nicio actiune care sa impiedice accesul Netmaster Communications la reteaua sa, in vederea derularii traficului de apeluri internationale, punct de vedere exprimat si pe parcursul investigatiei. Vodafone Romania va contesta decizia Consiliului Concurentei in justitie", se precizeaza intr-un comunicat al Vodafone Romania remis Mediafax.

Potrivit oficialilor operatorului, in perioada supusă investigatiei, Netmaster Communications a derulat trafic international de voce printr-un acord de interconectare incheiat anterior cu Vodafone Romania.

"Absenta unui contract specific pentru traficul international de voce se datoreaza refuzului Netmaster de a accepta aceleasi conditii contractuale oferite si celorlalti operatori, Netmaster solicitand la momentul respectiv un tratament preferential", au spus oficialii companiei, citati de Mediafax.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Cum poti renunta la contractul de telefonie, internet sau cablu fara taxe
Cum poti renunta la contractul de telefonie, internet sau cablu fara taxe

Daca vrei sa renunti la contractul de telefonie mobila, cablu sau internet, atunci trebuie sa faci cererea de reziliere din timp! Mai mult, asigura-te ca nu ai beneficiat de nicio oferta speciala pentru a-l putea rezilia fara plata unor despagubiri!

Operatorii iti ofera 5.000 minute si 5.000 SMS-uri in retea pentru 6 euro!
Operatorii iti ofera 5.000 minute si 5.000 SMS-uri in retea pentru 6 euro!

Cosmote Romania a lansat, vineri, pentru utilizatorii de cartele o extraoptiune care va include 5.000 de minute si 5.000 de SMS-uri in retea pentru un tarif de 6 euro.

Punctele nu-ti mai platesc factura la telefon! Companiile taie bonusurile
Punctele nu-ti mai platesc factura la telefon! Companiile taie bonusurile

Daca in urma cu cativa ani operatorii de telefonie mobila ar fi facut orice ca sa nu-si piarda clientii, criza ii impinge sa faca aproape orice ca sa castige bani. De pilda, nu le mai ofera utilizatorilor aceleasi bonusuri generoase.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.