Mihai Chitac a murit!

01-11-2010 00:00


Mihai Chitac, unul dintre generalii responsabili de reprimarea Revolutiei de la Timisoara din 1989, a murit astazi, dupa ce a stat in coma cateva saptamani. In septembrie, el a suferit o complicata interventie chirurgicala pentru extirparea unor tumori.

Fostul sef al Trupelor Chimice ar fi implinit peste trei zile 82 de ani.

Mihai Chitac s-a nascut in noiembrie 1928, intr-o comuna din Botosani. A absolvit scoala Militara din Sibiu pe care a si condus-o multi ani mai tarziu iar apoi Academia Militara.

Pana la Revolutie, Mihai Chitac a indeplinit functiile de ofiter in diferite structuri ale Ministerului Apararii, a fost conferentiar si in final comandantul Trupelor Chimice si comandantul garnizoanei Bucuresti.

In 17 decembrie 1989, generalul mihai Chitac a fost trimis de Nicolae Ceausescu alaturi de Ion Coman si Victor Athanasie Stanculescu sa reprime Revolutia de la Timisoara. Sunt evenimentele care i-au adus condamnarea la 15 ani de inchisoare.

Mihai Chitac a fost primul ministru de interne dupa caderea regimului totalitar si a facut parte din guvernul Roman pana in 14 iunie 1990 cand a fost demis.

Din 1997 si pana in 2008 cand a fost condamnat definitiv, a aparut de zeci de ori in fata judecatorilor si a pledat nevinovat.

De cand a fost inchis in spitalul Penitenciar Jilava, impreuna cu Victor Athanasie Stanculescu, Chitac a avut parte de mai multe intreruperi ale executarii pedepsei pe motive medicale. Trebuia operat pe inima, dar operatiile au fost amanate.

Mihai Chitac a fost parasit Spitalul penitenciar in 16 septembrie si judecatorii ii ordonasera sa revina dupa gratii in 16 ianuarie. Intre timp, medicii i-au descoperit cateva tumori cerebrale si au decis sa intervina de urgenta.

Dupa operatie, Mihai Chitac a intrat in coma si nimeni nu ii mai dadea prea multe sanse de vindecare. Vineri, familia a decis sa il externeze din Spitalul militar Central si sa-l duca acasa.

 

 

Tags: mihai chitac,

VIDEO PROTVPLUS.RO