Asistenta medicala de la Maternitatea Giulesti a fost retinuta de procurori


Ultimul update: Vineri 05 Octombrie 2012 19:41
Data publicarii: Luni 23 August 2010 00:00
Categorie: Stiri actuale

UPDATE: Asistenta medicala care a lipsit din salonul maternitatii Giulesti, unde a avut loc tragedia, a fost retinuta de procurori pentru 24 de ore. Florina Carstea este acuzata de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa.

Parchetul instantei supreme va solicita, marti, Judecatoriei sectorului 6 Bucuresti emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele asistentei Carstea.

Anchetatorii au stabilit ca asistenta medicala care se afla de serviciu la Maternitatea Giulesti a lipsit nejustificat, timp de 12 minute, din salonul in care se aflau cei 11 bebelusi. Ea risca o pedeapsa de pana la 7 ani inchisoare sau chiar mai mult.

"Asistenta medicala a lipsit intre 18.24 si 18.36. La ora 18.36 un alt cadru medical care a observat incendiul a anuntat serviciul unic de urgenta", a spus Marius Iacob, procurorul sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Intrebat care este pedeapsa pe care o risca asistenta respectiva, in cazul in care va fi gasita vinovata, procurorul a spus ca "pedeapsa este cuprinsa intre 2 si 7 ani de inchisoare, cu posibilitatea acordarii unui spor, avand in vedere ca au murit mai multe persoane."

Sinteza declaratiilor lui Marius Iacob:

- la dosar au fost depuse mai multe rapoarte: unul de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, un raport de la Institutul Teritorial de Munca..

- ISU a concluzionat in mod preliminar ca, in salonul in care s-a produs incendiul, flacara a cuprins aproximativ 10 % din incapere, dezvoltandu-se in doua faze

- au existat doua faze ale incendiului, pornind de la un conductor electric improvizat, dupa care s-a extins foarte rapid la contactul cu aerul comprimat si oxigenul de la aparatele din Sectia de Terapie Intensiva.

- s-a stabilt ca asistenta medicala a lipsit 12 minute din salon, perioada in care incendiu a izbucnit si s-a amplificat foarte rapid

- avand in vedere aceste date, in acest stadiu al procesului, in cursul zilei de astazi, am dispus inceperea urmaririi penale fata de asistenta medicala principala Carstea Florentina pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa

- nu si-a respectat indatoririle de serviciu si a parasit in mod nejustificat incaperea

- atributia ei era sa supravegheze DOAR acest salon, iar concluzia este ca a lipsit nejustificat

Starea bebelusilor este stationara, iar cinci dintre acestia primesc si lapte prin sonda nazogastrica, pentru intretinerea functiei intestinale.

Bebelusul care se afla in starea cea mai grava ramane intubat si este hranit doar prin perfuzii, a declarat medicul Raluca Alexandru, purtatorul de cuvant al Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Capitala.

Oprescu: Toti managerii de spitale din Bucuresti vor da concurs pe post
Expertii reconstituie salonul groazei de la Maternitatea Giulesti
Date noi in ancheta de la Giulesti. Incubatoarele au declansat alarma
VIDEO PROTVPLUS.RO