La adio.Oamenii il plang pe prietenul,parintele si mentorul Adrian Paunescu

×
Codul embed a fost copiat

Oameni care ii datoreaza enorm lui Adrian Paunescu, cunoscuti sau romani simpli, cu totii isi plang prietenul, parintele si mentorul, insa Romania se alege cu bogatia vorbelor lui Paunescu, un om care si-a iubit tara chiar daca uneori a exagerat.

Ministrul culturii, Kelemen Hunor, transmite intr-un comunicat ca Adrian Paunescu si-a trait viata cu o intensitate maxima - "implicat, vulcanic, pasionat uneori pana la extrem, cu greseli omenesti, dar si cu generozitati de inger" - si ca "a scris asa cum respira".

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, dupa ce a adus un ultim omagiu la sicriul lui Adrian Paunescu, depus la Uniunea Scriitorilor, ca el si poetul au avut opinii politice diferite, dar s-a regasit in poezia acestuia.

Inmarmurit de durere, Andrei Paunescu incearca sa-si ia adio de tatal, care a fost ca un dumnezeu pentru el. Erau de nedespartit.

Inimitabil. La fel il vad si taranii sinceri, de pe ulitele din Barca. La casa batraneasca s-a strans toata suflarea iar clopotul jeleste. Lor Adrian Paunescu le-a lasat sufletul si i-a invatat sa cante mereu "Suntem olteni pe viata si pe moarte, Suntem olteni, adica sintem munti. Un rost ne-a dat maicuta noastra, dulcea, Sa fim, dintre romani, cei mai fierbinti".

Citește și
Adrian Paunescu
Adrian Paunescu, in continuare in stare critica
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Gelu Voican Voiculescu a declarat despre Adrian Paunescu ca dupa moartea acestuia - vineri, la varsta de 67 de ani - "nu se va mai regasi un alt priveghetor pentru identitatea nationala si pentru valorile autohtone".

Adrian Paunescu va ramane mereu in amintirea romanilor drept un mare poet, care a reusit prin creatia sa sa fie un promtor al culturii romanesti, sustine presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Brasov, ca, prin moartea poetului Adrian Paunescu, Romania pierde unul dintre marile sale personaje, el exprimandu-si convingerea de contemporan ca Paunescu a lasat in urma sa o opera ce va dainui.

Antrenorul FC Dinamo, Ioan Andone, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa ca l-a cunoscut pe poetul Adrian Paunescu, pe care l-a numit "un iubitor al fotbalului" in anturajul echipei nationale, precizand ca in copilarie a mers la spectacolele Cenaclului Flacara.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor este de parere ca Adrian Paunescu a fost "doborat" psihic, dupa 1989, din cauza celor care il acuzau ca a fost admirator al regimului Ceausescu.

"Pe el l-au daramat cel putin doua evenimente. L-au prabusit psihic demascarea lui ca un fel de criminal de razboi, in asa-zisul proces al comunismului. Trei scriitori in viata erau pusi la zid: eu, Adrian Paunescu si Mihai Ungheanu. Iata ca ultimii doi s-au prapadit, inima lor generoasa n-a mai rezistat". - a spus Vadim Tudor.

 De asemenea, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, sustine ca poetul a fost numit pe nedrept "poet de curte" al lui Ceausescu.

"Pe nedrept multi au cautat sa-l prezinte ca pe un fel de poet de curte al familiei Ceausescu, ceea ce este nedrept. Nu asta a fost Adrian Paunescu. El si atunci .. si totdeauna a avut o voce critica ...si era si tratat cu o oarecare suspiciune din acest punct de vedere", a declarat Ion Iliescu pentru stirileprotv.ro.

Fostul presedinte al Romaniei si-a adus aminte de perioada in care a fost indepartat din functiile de conducere din regimul comunist, perioada in care cazuse in "dizgratia" autoritatilor. Iliescu spune ca, printre putinii care au avut curajul sa ia legatura cu el si sa-l incurajeze, a fost Adrian Paunescu.

"Si mi-amintesc o poezie care la vremea aceea n-a fost publica: "Analfabetilor!". Exprima o anumita opinie fata de oamenii limitati, care dominau viata publica si n-aveau cultura necesara pentru a o face. Adica a fost un om critic in toata creatia lui." - a mai spus Ion Iliescu.

Fostul presedinte al Romaniei l-a decorat in 2003 pe Adrian Paunescu, chiar in ziua in care poetul implinea 60 de ani, cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de Cavaler.

La randul lui, muzicianul Victor Socaciu, care a fost lansat ca artist si datorita Cenaclului Flacara, a declarat ca este pus in fata unei pierderi imense.

"Cred ca ne despartim de cele mai importante personalitati care marcheaza aceasta epoca. Dincolo de calitatea extraordinara a poetului si scriitorului Adrian Paunescu, personalitatea sa inseamna si parte a constiintei nationale, inseamna si apararea si vegherea calitatii culturii neamului romanesc", a spus Socaciu.

El a mentionat, totodata, ca, pe plan personal, este pus in fata unei pierderi imense, intrucat Adrian Paunescu a insemnat pentru el enorm, atat ca artist, dar si ca om, pentru ca i-a fost ... ca un "tata spiritual."

De asemenea, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis un mesaj de condoleante: „Am primit cu tristete vestea plecarii dintre noi a poetului Adrian Paunescu. Prin intreaga sa activitate literara, poetul Adrian Paunescu ramane in amintirea celor care l-au apreciat pentru maiestria creatiei sale, pentru pledoaria sa constanta pentru valorile nationale si pentru generozitatea cu care a promovat generatii de tineri poeti si artisti in cadrul cenaclului „Flacara”. In aceste momente de tristete doresc sa transmit familiei, colegilor si tuturor celor apropiati sincere condoleante. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Iata si alte reactii ale unor personalitati publice din Romania:

Sergiu Nicolaescu, regizor: "Eu l-am cunoscut personal dupa Revolutie. Noi am fost si colegi, ca senatori, si intre noi s-a legat o prietenie, cu atat mai mult cu cat luptam pentru aceeasi cauza. Este o mare durere pentru mine pierderea acestui om. Asta inseamna ca ne ducem cu totii. Asta e realitatea".

Ducu Bertzi, muzician: "Eu, datorita lui Adrian Paunescu, am cantat pentru prima oara pe scena "Desteapta-te, romane", intr-o perioada in care era interzis. Pe multi i-a deranjat valoarea lui incontestabila. Multora cred ca le era frica de el - si inainte si dupa '89. Lui nu-i putea pune nimeni pumnul in gura. Cred ca a plecat dintre noi, in mare parte, neinteles si neascultat".

Vasile Seicaru, muzician: "Sunt fericit ca am fost contemporan cu Adrian Paunescu, pentru ca a fost omul care mi-a modelat tineretea. Eu aveam 20 si ceva de ani si am aflat lucruri pe care nu aveam cum sa le aflu din alta parte. M-a interesat ce a spus Adrian Paunescu despre lume in general, despre istoria patriei, lucruri pe care nu aveam cum sa le aflu decat de la cenaclu. Eu ma refer strict la omul de cultura, care nu are contur uman, ci este o entitate de lumina. Eu ma refer mai putin la omul Adrian Paunescu".

Gheorghe Hagi, sportiv: "E o zi trista pentru Romania. Adrian Paunescu a fost un mare om, un mare roman, un patriot in adevaratul sens al cuvantului. Imi pare nespus de rau. El a facut multe nu numai ca poet si patriot roman, dar si pentru fotbalul romanesc, fata de care a fost mereu aproape si prin cantecele pe care le-a compus. Pentru mine, personal, a fost un om foarte important, o persoana foarte apropiata mie, pe care l-am ascultat intotdeauna, i-am ascultat sfaturile. Este o zi trista pentru Romania".

In 1999, Adrian Paunescu l-a convins pe Gheorghe Hagi sa revina la echipa nationala de fotbal, dupa ce acesta avusese un conflict cu selectionerul din acea vreme, Victor Piturca.

Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor Bucuresti: "Personalitate complexa, controversata, cu un mare impact asupra publicului prin poezia sa grandilocventa si cantabila, Adrian Paunescu a fost o figura de mare popularitate a ultimelor decenii. Prin disparitia lui Adrian Paunescu, literatura romana pierde un poet notabil si un talentat gazetar."

Mircea Dinescu, poet: "Sigur ca Adrian Paunescu este un personaj complex. Traia in doua lumi. In timp ce scria poezii cu Ceausescu, scria si elegii. Cred ca el va ramane in poezia romaneasca pentru poeziile sale cu tenta bacoviana. Destinul sau e absolut dramatic, pentru ca poetul Adrian Paunescu si-a subminat destinul de scriitor. Si-a acoperit gingasia cu care-l inzestrase natura cu materia care deborda din el."

PDL: "Partidul Democrat Liberal isi exprima regretul fata de moartea poetului Adrian Paunescu si transmite sincere condoleante familiei si apropiatilor acestuia. Dumnezeu sa-l odihneasca!"

Fanus Neagu, scriitor: "El n-a murit, el este un rau care a coborat in propriile izvoare inmiresmate. Ca sa se schimbe acolo in coloana dorica, alaturi de Nicolae Labis, Nichita Stanescu, Ioan Alexandru, Marin Sorescu, Gheorghe Tomozei, Mircea Micu si altii, spre a ne sprijini in eternitate acest pamant romanesc gata sa se scufunde. Paunescu s-a nascut ca sa moara si sa nu doarma, ci sa vegheze in eternitate la dainuirea neamului sau. Sunt convins ca e mult mai viu decat multi dintre noi. Odihneasca-se in pace".

Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania: "A fost o puternica personalitate si un poet important, care uneori a cazut victima excesului propriilor calitati. Intr-un fel, temperamentul extrem de impulsiv inca din tinerete l-a impins sa imbrace cauze nu intotdeauna corecte. Lasa un gol in poezia romaneasca atat ca om, cat si ca artist, ca formula personala de poezie pe care o au destul de putini in epoca noastra".

Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane: "A fost un mare poet, poate cel mai mare in viata. E o mare pierdere pentru literatura romana. Academia Romana l-a respectat si deplange pierderea sa".

Victor Ponta, presedintele PSD: "Este o veste cumplita pentru noi, chiar daca nu e o surpriza, dupa starea poetului din ultimele zile. Este o pierdere foarte mare".

Mihai Voicu, vicepresedinte PNL: "A fost un mare om de cultura. Intreaga natiune ii regreta disparitia prematura".

George Copos, actionar majoritar al FC Rapid: "Pentru noi, pentru rapidisti, Adrian Paunescu inseamna foarte mult. A compus imnul nostru, un imn care iti intra la suflet din primul moment in care il asculti, un imn care iti face pielea de gaina de fiecare data. Ii multumim pentru acest imn. Categoric, clubul Rapid va fi prezent la inmormantare. Regretam foarte mult ceea ce s-a intamplat".

Silvian Cristescu, presedintele Universitatii Craiova: "Suntem socati, noi il asteptam la meciurile noastre, iar acum suntem noi nevoiti sa mergem sa-l conducem pe ultimul drum. Adrian Paunescu este persoana care in anii comunismului si nu numai a fost ocrotitorul Universitatii Craiova. Va ramane vesnic in inimile noastre."

Adrian Paunescu a fost presedinte onorific la Universitatea Craiova, inca de la infiintarea clubului.

De altfel, el a fost un infocat suporter al Craiovei "Maxima" si a compus versurile a doua dintre cele mai populare imnuri din fotbalul romanesc: "Oltenia, eterna Terranova" (Universitatea Craiova) si "Suntem peste tot acasa" (Rapid).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Adio, Adrian Paunescu! Poetul a fost inmormantat pe Aleea Scriitorilor
Adio, Adrian Paunescu! Poetul a fost inmormantat pe Aleea Scriitorilor

Aplaudat si aclamat intocmai ca in salile de spectacol ori ca pe stadioanele pe care le umplea in tinerete, cand pentru el nu exista moarte, Adrian Paunescu a facut duminica cea de pe urma calatorie.

Adrian Paunescu, in continuare in stare critica
Adrian Paunescu, in continuare in stare critica

La varsta de 67 de ani, Adrian Paunescu este un personaj care nu lasa indiferent pe nimeni.

Adrian Paunescu, o viata dedicata poeziei
Adrian Paunescu, o viata dedicata poeziei

"Nu va luati dupa spusele mele, ci dupa cele scrise. Cititi cartea mea cand viata v-a obosit de-ajuns intr-o zi. Eu nu am pretentia sa va invat nimic, n-am decat orgoliul de-a ma alatura cu toata cenusa distrugerii mele, cenusilor noastre".

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.