Fructe gratuite in scoli, de anul acesta? Elevii sa-si puna pofta-n cui

21-08-2008 01:00
Sursa: Pro TV


Romania nu are bani suficienti sa-i obisnuiasca pe elevi cu mancarea sanatoasa.

Asteptam sa fim impinsi de la spate de Uniunea Europeana. Desi autoritatile romane au spus ca vor aplica si ele programul de distribuire gratuita a fructelor in scoli, ca toate tarile membre, nu se grabesc sa faca acest lucru inaintea europenilor, desi ar putea.

Mai intai sa apara normele, apoi banii si abia atunci vorbim despre aplicare. Cert este ca pe 15 septembrie copiii vor invata ca "Ana n-are mere". Cei din Ministerul Agriculturii se plang ca n-au bani pentru a finanta in totalitate un astfel de program.

Cu alte cuvinte o tara ca Romania nu gaseste 5,5 milioane de euro pentru a porni un program care sa-i obisnuiasca pe copii sa manance sanatos. Asa ca mai bine asteaptam subventia de la Uniunea Europeana, adica o suma de 4 milioane de euro pe an, care va veni abia in toamna anului viitor si care va acoperi 75% din costurile totale.

Chiar si cu subventia europeana, restul de 25 de procente trebuie sa vina de la bugetul statului. Numai ca nici asa nu s-a rezolvat problema. Un calcul simplu arata ca acesti bani n-ar acoperi decat fructele date elevilor in fiecare zi de scoala, timp de 2 luni.

Concluzia e una singura: elevii nostri sa-si puna pofta-n cui pana in toamna anului viitor, cand programul european se va pune in aplicare...


Tags: frcute, scoala, ue,


VIDEO PROTVPLUS.RO