Alocatia pentru copii nu se reduce, iar taxele raman sigur pe loc in 2010
Aceste masuri au fost anuntate de premierul Emil Boc vineri dupa-masa. Cu toate acestea, prim-ministrul spune ca nu poate garanta ca TVA-ul si cota unica nu se vor modifica anul viitor.
Conditia pentru ca acestea sa ramana pe loc este ca aceasta criza sa nu se accentueze.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Asadar nu se stie sigur daca am scapat de majorari de taxe si impozite. Chiar si asa, patronatele sustin planul de austeritate al Guvernului.
"Noi am hotarat sa sustinem scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International bazat pe cei doi piloni de forta, reducerea veniturilor in sectorul bugetar, cat si a pensiilor", a declarat Dan Matei Agaton, purtator de cuvant Confederatia Patronala din Romania.
Executivul a obtinut sustinerea necesara pentru a reduce cu 25% toate salariile bugetarilor si cu 15% toate pensiile, inclusiv cele sub 1000 de lei.
La schimb, Executivul va lua in considerare cateva dintre propunerile patronatelor. Nu vor fi reduse contributiile la pensiile private obligatorii. Iar angajatii din domeniul IT vor beneficia in continuare de taxe si impozite mai mici. In plus, patronatele au cerut modificarea Codului Muncii.
Patronatele i-au mai cerut Guvernului sa sisteze orice fel de angajari in companiile de stat. Potrivit lui Emil Boc nu se vor reduce alocatiile pentru copii si nici ajutoarele pentru persoane cu dizabilitati. Nu se stie inca nimic despre ce se va intampla cu indemnizatiile pentru mame.
Seful FMI a declarat ca echipa de negociatori ai Fondului prezenti la Bucuresti au propus guvernului alte solutii pentru iesirea din criza. Guvernul a preferat sa evite solutia FMI, prin care taxele erau majorate concomitent cu reducerea salariilor, si sa nu taxeze suplimentar mediul de afaceri pentru a pune in pericol reluarea cresterii economice. Dominique Strauss-Kahn spune ca situatia din Romania s-a degradat foarte rapid si ca trebuie luate cat mai rapid masuri de reducere a cheltuielielor.
Directorul FMI spune ca situatia financiara a Romaniei s-a degradat anul acesta mai mult decat se astepta, asa ca Fondul a fost nevoit sa ceara noi masuri de echilibrare a bugetului.
"Guvernul roman ne-a spus: 'Vom taia 20 - 25% din salariile funcţionarilor'.
Premierul declara, insa, ca varianta propusa de FMI a fost mult mai rea.
"Optiunea FMI a fost TVA de 24%, cota unica de 20% si reducerea salariilor cu 20%. Fata de aceasta optiune, am ales sa reducem cheltuielil bugetare fara a creste taxele, pentru ca o impozitare suplimentara a mediului de afaceri ar afecta sansele de reluare a cresterii economice. Am ales raul cel mai mic", a precizat Emil Boc.
Varianta aleasa de Guvern este sprijinita fara conditii de Banca Nationala. Invitat la videochat-ul ziarului Gandul, Adrian Vasilescu spune ca niciun alt plan nu poate functiona.