Incidente la examenul de Evaluare Națională 2021. Au fost sesizate organele de cercetare penală

Dată publicare: 22-06-2021 17:21
Dată actualizare: 22-06-2021 18:16


Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marți, că a sesizat organele de cercetare penală cu privire la trei situații în care subiectele la Evaluare Națională 2021 au fost făcute publice înainte de termenele reglementate prin lege.

"La nivel naţional, cu unele excepţii, nu au fost incidente majore. Am existat incidente la nivelul a trei şcoli în care subiectele au fost făcute publice în pofida reglementărilor. În acest sens, Ministerul Educaţiei a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la nerespectarea regulilor în această situaţie, în toate cele trei situaţii. Este vorba de subiecte care au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări. (...) Faptul că din trei şcoli au ajuns publice subiectele verificăm şi organele de cercetare penală verifică, de asemenea. Este posibil să fi ajuns chiar cu câteva minute înainte de începerea examenului, denotă o slabă pregătire a directorilor de şcoli. Da, cu siguranţă vor exista sancţiuni. Iar pentru modul în care au fost făcute publice subiectele din cele trei şcoli (...), în afară de sancţiunile pe linia Ministerului Educaţiei este vorba despre cercetare penală. Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală, tocmai pentru a învăţa să respectăm regulile", a spus ministrul.

Marți, 22 iunie, a avut loc prima probă de la Evaluarea Națională 2021, cea scrisă, la Limba și Literatura Română.

Subiectele și baremele de corectare pot fi consultate aici

Potrivit ministrului, un alt incident a avut loc la Satu Mare, unde unui număr de zece elevi le-au fost distribuite alte subiecte decât cele care trebuiau să le fie date.

"Un alt exemplu, un alt incident - astăzi au fost distribuite pentru un număr de zece elevi în Satu Mare alte subiecte decât cele care ar fi trebuit să fie distribuite . (...) Elevii vor susţine mâine din nou examenul pe subiectele de rezervă care au fost extrase în această dimineaţă şi care sunt secrete până mâine dimineaţă", a spus Cîmpeanu.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO