Un candidat surpriză ar putea prelua șefia Comisiei Europene: ”A devenit un fel de reper”


Ultimul update: Vineri 17 Mai 2019 20:29
Data publicarii: Joi 16 Mai 2019 19:46
Categorie: Alegeri Europarlamentare

Candidaţii care aspiră să preia ştafeta de la Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene s-au înfruntat, miercuri seară, într-o dezbatere televizată transmisă în toate ţările Uniunii.

A fost ocazia pentru ca cei șase "Spitzenkandidaten", care reprezintă principalele grupuri parlamentare europene, să îşi prezinte soluţiile pentru cele mai arzătoare probleme.

Olandezul Frans Timmermans a avansat una dintre cele mai discutate propuneri, legată de salariul minim în ţările Uniunii Europene.

Cei 6 candidaţi au vorbit despre temele majore legate de viitorul Europei: de la imigraţie şi schimbări climatice, până la taxe şi comerţ.

Candidatul „popularilor", Manfred Weber, a declarat că vrea „un nou început, o nouă eră" pentru Comisia Europeană, care să aducă Europa „mai aproape de cetăţenii săi".

Frans Timmermans, care îi reprezintă pe Socialiştii europeni, a abordat problema inegalităţii economice dintre statele membre şi a propus o nouă modalitate de calcul a salariului mediu în fiecare ţară din Uniune.

Frans Timmermans: „Să ne asigurăm că avem un salariu minim care reprezintă 60% din salariul mediu, pentru că asta îi va proteja pe tineri de joburile prost plătite.”

Asta în condiţiile în care diferenţele sunt uriaşe de acum. De pildă, în Danemarca, ora de muncă se plăteşte, în medie, cu 45.3 euro, iar la coada clasamentului în ţări că România şi Bulgaria este de aproape 9 ori mai ieftină.

De altfel, tinerii sunt vizaţi de mai multe propuneri din programul său.

Frans Timmermans: „Trebuie să extindem programul Erasmus pentru fiecare tânăr din Europa, indiferent că se afla la şcoală, Universitate sau liceu, pentru că asta le oferă oportunitatea să înveţe într-un alt stat membru. Ar trebui să re reducă vârsta de vot la 16 ani, pentru că tinerii să aibă un cuvânt de spus legat de problemele de nivel european.”

Un alt subiect „fierbinte" a fost cel legat de marile companii care au găsit modalităţi de a se sustrage de la plata impozitelor.

Frans Timmermans, Partidul Socialist European: „Avem companii care au găsit modalități să nu plătească deloc taxe. Așa că ar trebui să întrebăm, „Amazon, când ai de gând să-ți plătești taxele?"

Faptul că Uniunea Europeană a acţionat faţă de nivelul prea scăzut al taxelor plătite de Apple în Irlanda „m-a făcut să mă simit mândru că sunt european", a spus, la rândul său, Weber.

În privinţa schimbărilor climatice, reprezentanta „verzilor" a cerut angajamente ferme pentru limitarea emisiilor de carbon.

Ska Keller, Partidul „Verde” European: Nu putem face compromisuri, nu putem să-i spunem climei: „Așteaptă puțin, nu suntem siguri ce vrem să facem..."

Manfred Weber:Partidul Popular European îşi asumă acest scop (n.r zero emisii de gaze de seră) Însă nu accept ca aceia care pierd în urma acestei dezvoltări să fie pensionarii, cetăţenii săraci din ţările noastre, lucrătorii industriali din fabricile de maşini. Avem multe temeri legate, inclusiv de zonele rurale.”

Pe de altă parte, sunt unele voci care spun că mari şanse la bătălia pentru şefia Comisiei Europene le are şi Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit.

Cristian Pârvulescu, analist politic: „Se vorbește foarte mult de șansele cuiva care nu va fi astăzi aici... de domnul Barnier, pe care îl cunoaștem, negociator cu Marea Britanie pentru Brexit pentru că s-a ilustrat ca un foarte talentat negociator și a devenit un fel de reper.”

Cine va fi sucesorul lui Jean-Claude Junker, vom afla abia după alegerile europarlamentare de săptămâna viitoare. Dincolo de scorurile obţinute, importantă este şi abilitatea de a constitui o majoritate în noul parlament european.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pârvulescu: Unii lideri speră să se schimbe politica Comisiei Europene privind statul de drept
Pârvulescu, despre românii care vor ajunge în Parlamentul European: ”Nu au experiență”
Dezbatere pentru șefia Comisiei Europene: atacuri, glume cu Game of Thrones și viitorul UE
VIDEO PROTVPLUS.RO