Toate informațiile despre partida Italia - Anglia, câștigată de Squadra Azzurra după loviturile de departajare

Italia campioană
Getty

Naţionala Italiei este campioana EURO 2020, după ce a învins echipa Angliei cu scorul de 3-2 la penaltiuri, duminică seara, pe Stadionul Wembley din Londra, în finala EURO 2020, în care scorul a fost egal, 1-1, la finalul celor 120 de minute.

Știrile ProTv vă prezintă toate informațiile despre această finală, care câștigată de Italia după loviturile de departajare.

Italia îşi trece în palmares al doilea său titlu continental, din patru finale jucate la EURO, primul titlu european fiind câştigat în 1968, la Roma. Italia a învins Iugoslavia în finala din 1968 (2-0), dar a pierdut în faţa Franţei (1-2), prin golul de aur, în 2000, la Rotterdam, şi în faţa Spaniei (0-4), în 2012, la Kiev.

Finala a fost la înălţime în privinţa dramatismului, cu prelungiri şi lovituri de departajare, la care situaţia s-a răsturnat după ce a părut să fie în favoarea englezilor. Berardi, Bonucci şi Bernardeschi au fost cei care au adus titlul Italiei, pentru englezi marcând Kane şi Maguire. Portarul italian Donnarumma a apărat şuturile lui Sancho şi Saka, iar Rashford a trimis în bară, de la italieni ratând Belotti şi Jorginho.

Anglia a deschis scorul în min. 2, prin Luke Shaw, italienii egalând prin Leonardo Bonucci (67), cel care a fost desemnat omul meciului.

Citește și
sigmund
Ţestoasa austriacă Sigmund a pronosticat victoria Italiei asupra Angliei la finala EURO 2020
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Meciul a început practic de al 1-0 pentru englezi, care au marcat cel mai rapid gol într-o finală, după un minut şi 57 de secunde, prin fundaşul Luke Shaw, care, lăsat nemarcat în colţul careului mic de Di Lorenzo, a şutat la colţul scurt la centrarea lui Trippier.

Italia a acuzat şocul şi a avut nevoie de minute bune pentru a se dezmetici şi a pune ordine în jocul său. Insigne a trimis peste poartă din lovitură liberă de la 20 de metri (8), dar cea mai bună ocazie din prima repriză a aparţinut lui Chiesa (35), cu un şut de la circa 20 de metri, puţin pe lângă poartă. Verratti (45+1) a şutat de la 16 metri, însă a fără probleme pentru Pickford.

Anglia s-a apărat compact, dar nu a avut aproape nicio acţiune ofensivă consistentă în prima parte în afara golului marcat.

În repriza secundă, dominarea Squadrei Azzurra a fost şi mai accentuată, iar ocaziile s-au succedat la poarta lui Pickford. Insigne a trimis din lovitură liberă de la 18 metri pe lângă vinclu (51), acelaşi Insigne a tras din unghi (57), dar Pickford a respins. Pickford a fost providenţial în min. 62, la şutul din care al lui Chiesa, la capătul unei acţiuni personale.

La una dintre puţinele acţiuni ale englezilor, Stones a reluat cu capul, după cornerul lui Trippier, iar Donnarumma a respins (64).

În min. 67, Italia a reuşit egalarea, după un corner executat de Berardi: Cristante a prelungit mingea, Verratti a trimis în bară, iar Bonucci a reluat în plasă din 3 metri.

Echipa antrenată de Roberto Mancini a fost aproape de a trece în avantaj, dar Berarde a trimis pe lângă poartă o minge în adâncime venită de la Bonucci (74).

În prelungiri, cele două echipe au riscat destul de puţin, dar totuşi au existat câteva ocazii. Phillips (97) a expediat un şut de la 20 de metri, puţin pe lângă ţintă. Bernardeschi a fost în prima plan în două rânduri, dar în min. 103 nu a reuşit reluarea din 6 metri la centrarea lui Emerson, iar Pickford a respins providenţial, iar în min. 107 a trimis din lovitură liberă Bernardeschi de la circa 25 de metri, dar Pickford a reţinut cu greutate.

La poarta cealaltă, Chiellini a avut o intervenţie măiastră în careul mic, la o situaţie periculoasă în faţa lui Sterling.

Italia a câştigat apoi la loviturile de departajare, al doilea său meci consecutiv, după 4-2 cu Spania, în semifinală.

Italia a ajuns la 34 de meciuri consecutive fără înfrângere, 27 de victorii şi 7 egaluri, ultimul eşec datând din septembrie 2018 (0-1 cu Portugalia).

Anglia a jucat doar a doua sa finală majoră, după cea a Cupei Mondiale din 1966, pe care a reuşit să o câştige pe teren propriu, cu 4-2, după prelungiri.

Italia deţine acum cea mai mare diferenţă de ani între două titluri EURO, 53 de ani.

Italianul Jorginho, care a ratat de la 11 metri, a devenit al zecelea jucător care a câştigat în acelaşi sezon EURO şi Liga Campionilor (CCE).

În drumul său spre finală, Italia a învins Turcia (3-0), Elveţia (3-0) şi Ţara Galilor (1-0), în grupă, a trecut de Austria în optimi (2-1, după prelungiri), a învins Belgia în sferturi (2-1) şi a trecut de Spania în semifinale (4-2, la loviturile de departajare).

Anglia a învins Croaţia (1-0), a remizat cu Scoţia (0-0) şi a trecut de Cehia (1-0), în grupă, apoi a câştigat în faţa Germaniei (2-0) în optimi, a surclasat Ucraina (4-0) în sferturi, iar în semifinale s-a impus în faţa Danemarcei (2-1, după prelungiri).

Finala EURO 2020, Italia - Anglia, LIVE BLOG:

 

UPDATE duminică 21:30 - Incidente au avut loc, duminică seară, în zona Stadionului Wembley din Londra.

Potrivit Le Figaro, zeci de persoane care nu aveau bilete la meci au forţat barajele din jurul stadionului pentru a ajunge în arenă.

Stewarzii au încercat disperaţi să îi oprească pe suporteri, unii chiar lovindu-i pe fani.

Au avut loc în zonă şi alte incidente, fanii aruncând cu pietre sau cu cutii de bere.

 

UPDATE duminică 21:17 - Echipele de start

Italia începe finala EURO 2020 la fotbal, cu Anglia, duminică seara, pe Stadionul Wembley din Londra, în aceeaşi formulă ca în meciul cu Spania, din semifinale.

De partea cealaltă, Anglia a efectuat o singură modificare faţă de partida anterioară, cu Danemarca, Kieran Trippier fiind titularizat în locul lui Bukayo Saka.

Squadra Azzurra începe într-un sistem 4-3-3, iar Anglia va evolua în 5-2-3 pe fază defensivă, care pe faza de atac se transformă în 3-4-3, potrivit site-ului UEFA.

Italia: 21. Gianluigi Donnarumma - 2. Giovanni Di Lorenzo, 19. Leonardo Bonucci, 3. Giorgio Chiellini (căpitan), 13. Emerson Palmieri - 18. Nicolo Barella, 8. Jorginho, 6. Marco Verratti - 14. Federico Chiesa, 17. Ciro Immobile, 10. Lorenzo Insigne. Selecţioner: Roberto Mancini.

Rezerve: 1. Salvatore Sirigu, 26. Alex Meret - 5. Manuel Locatelli, 9. Andrea Belotti, 11. Domenico Berardi, 12. Matteo Pessina, 15. Francesco Acerbi, 16. Bryan Cristante, 20. Federico Bernardeschi, 23. Alessandro Bastoni, 24. Alessandro Florenzi, 25. Rafael Toloi.

Anglia: 1. Jordan Pickford - 12. Kieran Trippier, 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire, 3. Luke Shaw - 4. Declan Rice, 14. Kalvin Phillips - 19. Mason Mount, 9. Harry Kane (căpitan), 10. Raheem Sterling. Selecţioner: Gareth Southgate.

Rezerve: 13. Aaron Ramsdale, 23. Sam Johnstone - 7. Jack Grealish, 8. Jordan Henderson, 11. Marcus Rashford, 15. Tyrone Mings, 16. Conor Coady, 17. Jadon Sancho, 18. Dominic Calvert-Lewin, 24. Reece James, 25. Bukayo Saka, 26. Jude Bellingham.
 

UPDATE duminică 17:25 - Jurnaliștii de la The Sun au aflat echipa pe care selecționerul Gareth Southgate o va trimite în teren în finala EURO 2020, împotriva Italiei.

Anglia va începe meciul cu cinci fundași, ceea ce înseamnă că Bukayo Saka nu va face parte din "primul 11", în ciuda prestațiilor foarte bune pe parcursul turneului.

Echipa Angliei, potrivit The Sun (5-2-3): Pickford - Shaw, Maguire, Stones, Walker, Trippier - Rice, Phillips - Sterling, Kane Mount

Saka va fi singurul titular din semifinala cu Danemarca ce nu va juca din primul minut în finală.

UPDATE duminică 13:00 Președintele UEFA: ”EURO 2020 a încântat şi a captivat de la început până la sfârşit.”

Preşedintele UEFA, Aleskander Ceferin a afirmat sâmbătă că, "de la performanţele record ale lui Cristiano Ronaldo în faza grupelor şi până la drama implacabilă oferită de faza eliminatorie", Campionatul European de fotbal - EURO 2020 "a încântat şi a captivat de la început şi până la sfârşit", relatează publicația EFE.

Cu câteva ore înainte ca Italia şi Anglia să se înfrunte pe stadionul Wembley pentru titlul continental, conducătorul sloven a precizat că "a sosit momentul adevărului pentru cele două echipe, care vor disputa acest meci atât de aşteptat, pe emblematicul stadion Wembley din Londra".

"După succesul lor din semifinale, echipele sunt pregătite pentru această mare ocazie, ştiind că trebuie să facă un ultim efort pentru a ieşi victorioase şi a ridica mult râvnitul Trofeu Henri Delaunay, aducând bucurie fanilor lor şi provocând celebrări în întreaga lor ţară", a subliniat Ceferin într-un mesaj postat pe site-ul forului fotbalistic continental.

"Jucătorii care vor intra pe teren pentru finala turneului sunt în pragul gloriei europene şi a nemuririi fotbalului. Câştigătorii îşi vor scrie numele într-un nou capitol din analele istoriei fotbalului european şi vor fi consideraţi eroi de milioane de fani din toate generaţiile", a mai scris preşedintele UEFA.

În opinia lui Alexander Ceferin, EURO 2020 "i-a încântat pe toţi în ultimele patru săptămâni, mulţi dintre cei mai buni jucători europeni remarcându-se pe această scenă internaţională privilegiată".

"Avem deja nenumărate momente de privit în urmă, iar fanii au fost captivaţi pe măsură ce se desfăşura turneul. Am sărbătorit 60 de ani de la competiţia principală a fotbalului european într-un mod adecvat, iar EURO 2020 a demonstrat importanţa echipei naţionale ca sursă de mândrie şi unitate a fotbalului naţional", a adăugat Ceferin, menţionând că "a fost o lună fascinantă, cu cel mai bun fotbal european la nivel de echipe naţionale".

"Succes celor două finaliste ale noastre. Mă alătur fanilor din întreaga lume, în speranţa că vor oferi un meci pentru toate vârstele", a conchis preşedintele UEFA.

UPDATE duminică 11:00 - Southgate: ”Suntem în finală pentru a o câştiga.”

Selecţionerul Angliei, Gareth Southgate, este încrezător în capacitatea elevilor săi de a câştiga finala EURO 2020.

"Suntem într-o finală şi suntem aici pentru o a câştiga. Mă bucur de modul în care am reprezentat oamenii şi moştenirea care a existat, însă acum important este să aducem trofeul acasă", a declarat Southagate în faţa ziariştilor.

UPDATE duminică 10:00 - Mancini: ”Englezii sunt mai puternici decât noi.”

Selecţionerul Italiei, Roberto Mancini, este conştient că elevii săi vor avea o misiune dificilă în faţa reprezentativei Angliei, dar speră că suporterii italieni vor fi cei care se vor bucura la finalul meciului de pe stadionul Wembley.

"Anglia este puternică. Are jucători foarte puternici, inclusiv pe banca de rezerve. Însă şi noi, dacă am ajuns până aici, avem calitate. Dar este clar, din punct de vedere fizic, sunt mai puternici decât noi. Fotbalul se joacă însă cu mingea pe teren şi sper ca noi să ne descurcăm mai bine. Uneori, cei mai mici sunt cei care câştigă, s-a mai întâmplat asta în trecut", a declarat Mancini în cursul unei conferinţe de presă.

"Sper ca la final, suporterii noştri să fie cei care se bucură. În timpul meciului trebuie să ne gândim la altceva, să ne facem jocul şi să ne apărăm bine. Există multă pasiune pentru fotbal în Anglia, la fel ca şi în Italia. Va fi un meci mare, pe un stadion plin, este un lucru minunat pentru amatorii de fotbal", a adăugat selecţionerul italian.

UPDATE sâmbătă 21:15 - Mesajul reginei Elisabeta a II-a pentru naţionala Angliei

Regina Elisabeta a II-a a transmis un mesaj naţionalei Angliei cu o zi înainte de finala Euro-2020, în care aminteşte de trofeul mondial câştigat de englezi în urmă cu 55 de ani şi le urează succes jucătorilor pregătiţi de Gareth Southgate.

“Domnului Gareth Southgate, OBE (Antrenor)

În urmă cu 55 de ani am avut şansa să îi înmânez Cupa Mondială lui Bobby Moore şi am văzut ce înseamnnă pentru jucători, conducere şi staf să ajungă într-o finală de turneu internaţional major şi să o câştige.

Vreau să vă transmit vouă, tuturor, felicitările mele şi ale familiei mele pentru că sunteţi în finala Campionatului European şi să transmit urări de bine pentru mâine, cu speranţa că istoria va înregistra nu numai succesul vostru, ci şi spiritul, dăruirea şi mândria pe care le-aţi arătat.

Elizabeth R.”, este mesajul reginei, postat pe conturile de social media ale familiei regale britanice.

 

UPDATE sâmbătă 19:45 - UEFA a interzis interpretarea Melodiei Three Lions înaintea finalei EURO 2020

UEFA a refuzat ca melodia Three Lions, renumită pentru refrenul "Football’s coming home (fotbalul se întoarce acasă)" să fie interpretată înaintea finalei EURO 2020, potrivit News.ro, care citează lequipe.fr.

Adoptată de fanii englezi începând de la Cupa Mondială din 2018, piesa "Three Lions" nu va fi interpretată înaintea finalei de duminică.

Potrivit lui Frank Skinner, unul dintre textierii hitului lansat în 1996, UEFA s-a opus cererii sale.

"UEFA a spus că este prea partizană şi că nu este corect pentru italieni", a precizat Skinner.

La rândul său, forul de conducere al fotbalului european a confirmat că a primit, vineri, o cerere, dar a refuzat-o deoarece programul pentru ceremonia de închidere a fost deja finalizat.

"Nu pot fi încorporate elemente suplimentare în această etapă din cauza programului foarte strâns şi a complexităţii operaţionale înainte de lovitura de începere", a declarat un purtător de cuvânt al UEFA pentru Reuters.

Spectatorii englezi vor putea totuşi să cânte melodia al cărei refren "Se întoarce acasă” s-a auzit încă de la începutul Euro-2020 în timpul încălzirii naţionalei engleze, la toate meciurile ei de pe Stadionul Wembley.

UPDATE sâmbătă 16:40 - Poliția londoneză lansează un avertisment pentru suporteri.

Poliţia londoneză a lansat un mesaj către suporteri, sâmbătă, cerându-le acestora să nu meargă la Londra dacă nu au bilete pentru finala Campionatului European, din cauza riscurilor legate de propagarea coronavirusului.

“Vrem ca oamenii să se poată bucura de finala Euro-2020 în siguranţă, să dea dovadă de responsabilitate şi să ţină cont de binele altora. Londra încă este într-o situaţie de criză sanitară. În vigoare sunt măsuri decise de guvern şi le cerem oamenilor să le respecte şi să menţină distanţa socială. Vom pune în aplicare legea şii vom acţiona în cazul mulţumilor. Dar le cer oamenilor să nu se strângă în număr mare. Dacă nu aveţi bilet la meci, pentru fan zone sau rezervare la un pub, bar sau club, mesajul meu este clar: vă rog, nu veniţi la Londra – aţi putea ajunge să nu vedeţi meciul”, a declarat comisarul adjunct Laurence Taylor.

UPDATE sâmbătă 16:20 - Phil Foden nu a participat la ultimul antrenament al Angliei, înaintea finalei cu Italia.

Foden, în vârstă de 21 ani, care a impresionat în cele trei apariţii ale sale de până acum la competiţia continentală, a fost menajat, din cauza unei accidentări uşoare, se precizează într-un comunicat al naţionalei Three Lions. Ceilalţi 25 de jucători din lotul Angliei s-au antrenat în mod normal.

Titular în primele două meciuri ale Angliei de la EURO 2020, cu Croaţia şi Scoţia, Phil Foden a fost rezervă la semifinala cu Danemarca (2-1 după prelungiri), fiind introdus în joc în minutul 95.

Selecţionata Angliei speră să câştige duminică primul său trofeu major după Cupa Mondială din 1966, în faţa unei echipe a Italiei care a impresionat prin evoluţiile sale la actualul Campionat European.

Șefa Comisiei Europene, de partea Italiei

 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va susţine echipa de fotbal a Italiei la finala EURO 2020 pe care aceasta o va disputa duminică pe stadionul londonez Wembley în faţa Angliei, a declarat vineri un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

''Inima ei este alături de Squadra Azzurra, deci ea va susţine duminică Italia'', a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei la conferinţa de presă zilnică, după ce a fost întrebat cu cine va ţine Ursula von der Leyen la această partidă.

Oficialii Comisiei Europene evită de obicei să exprime poziţii naţionale partizane, dar în acest caz ieşirea Marii Britanii din UE pare să fi influenţat susţinerea şefei executivului european în favoarea echipei Italiei, una dintre ţările fondatoare ale blocului comunitar.

Anglia, amendată de UEFA înainte de finală

 

Federaţia engleză de fotbal (FA) a primit o amendă de 30.000 de euro din partea UEFA pentru incidentele provocate de suporterii săi în cursul partidei Anglia - Danemarca (2-1 după prelungiri) din semifinalele EURO 2020, disputată pe stadionul Wembley din Londra.

Într-un comunicat postat pe site-ul său oficial, UEFA a precizat că membrii Comisiei de Etică şi disciplină a forului continental au decis să amendeze FA pentru utilizarea de lasere şi artificii în timpul meciului, precum şi pentru "tulburări" în timpul intonării imnurilor naţionale.

Românul Ovidiu Haţegan a fost al patrulea oficial la semifinala Anglia-Danemarca, în timp ce Sebastian Gheorghe, arbitru asistent de rezervă.

Predicții inedite înainte de partidă

 

Ţestoasa austriacă Sigmund, devenită marele oracol al EURO2020 în ţara sa, a pronosticat vineri victoria Italiei asupra Angliei la finala.

Ca şi în predicţiile sale anterioare, îngrijitorii au plasat două boluri cu mâncare, reprezentând fiecare selecţionată, conţinând fructele sale preferate: căpşune şi caise.

Ţestoasa nu a stat pe gânduri şi s-a dus direct la bolul reprezentând Italia şi a pronosticat o victorie pentru selecţionata lui Roberto Mancini.

Avancronica finalei Italia - Anglia

 

Ambele echipe au avut nevoie de prelungiri pentru a câştiga meciurile din semifinale, ambele jucate pe Wembley. Italia a reuşit să câştige la loviturile de departajare în faţa Spaniei, cu 4-2, iar Anglia a dispus cu 2-1 de Danemarca.

Doar trei echipe au cucerit titlul european pe teren propriu, Spania (1964), Italia (1968) şi Franţa (1984). Portugalia (2004) şi Franţa (2016) au reuşit să joace finalele.

Squadra Azzurra a ajuns la patru prezenţe în finală, egalând Spania şi URSS, doar Germania având mai multe (şase).

Pentru Anglia aceasta este a doua finală a un turneu final major, şi prima fiind tot pe teren propriu, în 1966, când a câştigat Cupa Mondială, după 4-2 cu Germania de Vest (după prelungiri).

Anglia este a 13-a ţară care joacă finala EURO.

Italia şi Anglia s-au întâlnit de 27 de ori, Azzurri obţinând 10 victorii, iar englezii opt, însă insularii au mai multe goluri marcate (33-31)

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
EURO 2020. UEFA a sancţionat Ungaria pentru comportamentul discriminatoriu al fanilor săi la meciurile de la Budapesta
EURO 2020. UEFA a sancţionat Ungaria pentru comportamentul discriminatoriu al fanilor săi la meciurile de la Budapesta

UEFA a decis ca selecţionata Ungariei să dispute următoarele sale două meciuri de pe teren propriu cu porţile închise, din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor în timpul meciurilor din cadrul EURO 2020 scrie Reuters.

Ţestoasa austriacă Sigmund a pronosticat victoria Italiei asupra Angliei la finala EURO 2020
Ţestoasa austriacă Sigmund a pronosticat victoria Italiei asupra Angliei la finala EURO 2020

Ţestoasa austriacă Sigmund, devenită marele oracol al EURO2020 în ţara sa, a pronosticat vineri victoria Italiei asupra Angliei la finala care se va disputa duminică pe stadionul Wembley (Londra), relatează EFE.

Cei mai cool influenceri din România, invitaţi să se bucure de rivalitatea de la EURO 2020
Cei mai cool influenceri din România, invitaţi să se bucure de rivalitatea de la EURO 2020

Cei mai cool influenceri din România, invitaţi să se bucure de rivalitatea de la EURO 2020

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.