Anglia s-a calificat în finala EURO 2020, după ce a învins Danemarca în prelungiri (2-1)

×
Codul embed a fost copiat

Anglia s-a calificat în finala EURO 2020, în urma victoriei reuşite în faţa Danemarcei, cu scorul de 2-1 după prelungiri, miercuri seara, pe stadionul londonez Wembley, în a doua semifinală a competiţiei.

 

Selecţionata de fotbal a Angliei s-a calificat în finala EURO 2020, în urma victoriei reuşite în faţa Danemarcei, cu scorul de 2-1 (1-1, 1-1), după prelungiri, miercuri seara, pe stadionul londonez Wembley, în a doua semifinală a competiţiei.

 

Anglia va întâlni Italia în prima sa finală la EURO şi a doua din istorie, după ce a cucerit titlul mondial în 1966.

Citește și
Cehia - Danemarca, la EURO 2020. Meciul poate fi urmărit pe PRO TV și pe VOYO.RO
Cehia - Danemarca, 1-2 în sferturi la EURO 2020. Danezii se califică în semifinale
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Selecţionata Albionului a câştigat în faţa Danemarcei printr-un gol marcat dintr-un penalty uşor acordat, pe care Harry Kane nu a reuşit să-l transforme (104), dar atacantul lui Tottenham a avut prezenţa de spirit de a urmări faza şi a reluat în plasă mingea respinsă de portar. Danezii au deschis scorul prin Mikkel Damsgaard (30), Anglia egalând relativ repede, prin autogolul lui Simon Kjaer (39).

Anglia a controlat autoritar jocul şi merita victoria, după evoluţia sa şi numărul mare de ocazii, însă victoria a fost adusă de un gol controversat.

Englezii s-au instalat de la început în jumătatea daneză şi au avut prima ocazie prin Sterling (13), al cărui şut modest din careu a fost prins de Schmeichel.

Hojbjerg (15), jucător la Tottenham, a oferit replica, printr-un şut din afara careului, dar reţinut de Pickford.

Damsgaard (25) ameninţat poarta engleză cu şut din interiorul careului, mingea trecând pe lângă vinclu.

Jucătorul Sampdoriei a deschis scorul în min. 30, dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri, cu o torpilă sub transversala lui Pickford. Damsgaard, care a împlinit 21 de ani sâmbătă, este doar la a opta selecţie.

Golul a fost primul încasat de Anglia la EURO 2020 şi primul marcat din lovitură liberă la turneul de anul acesta. În ciuda golului primit, Pickford a realizat un nou record de invincibilitate pentru poarta Angliei, depăşind cu patru minute performanţa lui Gordon Banks (722).

Anglia a revenit în atac şi Sterling (38) a ratat o ocazie uriaşă, trimiţând din 6 metri în Schmeichel. Peste un minut, Kjaer şi-a trimis mingea în propria poartă, presat de Sterling, la centrarea lui Saka. Acesta a fost al 11-lea autogol de la EURO 2020, un record absolut.

Echipa antrenată de Gareth Southgate a dominat jocul şi mai categoric în repriza secundă, în care danezii s-au apărat eroic şi au avut puţine ieşiri din propria jumătate. Echipa daneză a acuzat, pe măsura trecerii timpului, lipsa de prospeţime şi a făcut faţă tot mai greu atacurilor în valuri ale gazdelor.

Schmeichel, cu o prestaţie de excepţie, a respins de la colţ mingea trimisă cu capul de Maguire (55), la centrarea lui Mount. Kjaer l-a blocat pe Mount (62) în careu, apoi jucătorul de la Chelsea a tras de la 17 metri, însă mingea a fost reţinută de Schmeichel (64). Mount a trimis o centrare cu efect (73), dar portarul echipei Leicester City a respins de sub transversală. Phillips a fost imprecis de la distanţă (80), iar Schmeichel a fost din nou la post la mingea trimisă cu capul de Maguire (90+5).

Danemarca a avut o singură oportunitate notabilă în repriza secundă, un şut din întoarcere al lui Dolberg (58), prins de Pickford.

În prelungiri, presiunea englezilor a atins cote fantastice, iar golul părea că pluteşte în aer. Schmeichel a respins şutul din unghi trimis de Kane (94), apoi a respins mingea expediată de Grealish (98), din colţul careului mare. Sterling (98) a tras mult peste poartă din marginea careului.

În min. 102, Sterling a reuşit să pătrundă în careu şi a căzut la un duel cu Maehle şi Vestergaard, iar arbitrul a dat penalty. Kane nu a reuşit să îl transforme, Schmeichel având o nouă paradă, da golgheterul din Premier League a reluat mingea în plasă.

Kane a ajuns la 10 goluri marcate pentru Anglia la turnee finale, egalându-l pe Gary Lineker, în urma lor fiind Alan Shearer (9) şi Wayne Rooney (7).

După gol, Anglia a făcut un neaşteptat pas înapoi, iar danezii au încercat cu ultimele puteri să caute golul care să trimisă meciul la loviturile de departajare. Singura şansă decentă a fost şutul lui Braithwaite (114), respins de Pickford în corner. Misiunea danezilor a fost şi mai dificilă ţinând cont de oboseala acumulată, dar şi de faptul că Jensen s-a accidentat şi echipa lui Hjulmand a jucat în zece oameni în a doua repriză de prelungiri.

Anglia mai putea marca o dată, dar Sterling a fost blocat in extremis de Schmeichel în trei metri (120).

Englezii au reuşit să câştige un meci în prelungiri la EURO, după ce au pierdut în precedentele trei ocazii, 5-6 la loviturile de departajare cu Germania în semifinale în 1996, 5-6 cu Portugalia la loviturile de departajare în sferturi în 2004 şi 2-4 la loviturile de departajare în 2012 cu Italia, în sferturi.

Anglia va juca din nou o finală, după ce a pierdut semifinale la turneele finale din 1968, 1990, 1996 şi 2018 (EURO sau Cupă Mondială). Anglia devine a 13-a ţară care se califică în finala EURO şi prima debutantă din 2004.

 

Anglia - Danemarca, în semifinalele EURO 2020 | Confruntările directe între cele două selecționate

 

Danemarca are doar patru victorii în faţa Angliei în 21 de partide oficiale, englezii adunând 12 succese. Totuşi, cel mai recent meci s-a încheiat cu victoria danezilor, cu 1-0 pe Wembley, în data de 14 octombrie 2020, în Liga Naţiunilor. Fundaşul Harry Maguire a fost eliminat chiar înaintea golului marcat de Christian Erisken, iar Reece James după ultimul fluier. Eriksen şi Simon Kjaer au atins amândoi selecţia cu numărul 100 în partida respectivă.

Primul meci, jucat pe Stadionul Parken din Copenhaga, pe 8 septembrie 2020, se terminase cu scor alb, 0-0. În partida respectivă, a doua cu Kasper Hjulmand selecţioner al Danemarcei, Christian Norgaard şi-a făcut debutul la gazde, iar Kalvin Phillips, Conor Coady şi Jack Grealish, în naţionala Angliei.

Danemarca a mai câştigat o dată pe Wembley, în septembrie 1983, cu 1-0, prin golul semnat de Allan Simonsen, din penalty, rezultat decisiv pentru calificarea danezilor la EURO 1984 în dauna englezilor.

Cele două echipe s-au înfruntat o singură dată la EURO, în 1992, remizând (0-0) la Malmo, în prima etapă a grupelor.

Anglia a pierdut ambele sale semifinale de Campionat European, prima în 1968 în faţa Iugoslaviei (0-1), iar a doua în 1996, în faţa Germaniei (5-6 la loviturile de departajare).

Reprezentativa ''Three Lions'' se află la a zecea sa participare la un turneu final EURO, având un loc trei în 1968 şi o semifinală atinsă în 1996.

În sferturi la EURO 2020, Anglia a reuşit cea mai categorică victorie la un turneu final de Campionat European, 4-0 cu Ucraina.

Anglia nu a primit gol ultimele sale zece meciuri pe Wembley în preliminarii şi turneu final EURO combinate. Englezii nu au pierdut niciodată la un turneu final pe Wembley, având 10 victorii şi 4 egaluri, semifinala din 1996 cu Germania fiind considerată remiză.

Danemarca a mai jucat trei semifinale de EURO, pierzându-le pe primele două, 0-3 cu URSS în 1964 şi 4-5 la loviturile de departajare cu Spania în 1984, dar câştigând-o pe ultima, 5-4 cu Olanda la loviturile de departajare, în 1992.

Danezii participă pentru a noua oară la un turneu final EURO. Au obţinut calificarea neînvinşi, după patru victorii şi patru egaluri în grupa preliminară, terminând în urma Elveţiei.

Anglia - Danemarca, în semifinalele EURO 2020 | Englezii, la a treia semifinală la rând cu Southgate

 

Selecţionata Albionului este la a trei semifinală consecutivă sub comanda lui Gareth Southgate, după ce le-au pierdut pe primele două în prelungiri, 1-2 cu Croaţia la Cupa Mondială din 2018 şi 1-3 cu Olanda în Liga Naţiunilor 2019.

Portarul englez Jordan Pickford a ajuns la 696 de minute fără gol primit la naţională, fiind la doar 25 de minute de recordul lui Gordon Banks, care include primele patru partide ale Angliei la Cupa Mondială din 1966, încheiată cu victoria finală a englezilor, potrivit Agerpres.

Până la partida cu Ucraina, din sferturi, Anglia nu mai marcase patru goluri într-un meci la un turneu final din finala Cupei Mondiale 1966 (4-2 cu Germania, după prelungiri).

Şapte componenţi ai lotului Angliei au participat la finala Ligii Campionilor în acest an, Ben Chilwell, Reece James şi Mason Mount, de la Chelsea, Sterling, Phil Foden, John Stones şi Kyle Walker, de la Manchester City.

Din lotul prezent la Cupa Mondială din 2018, la care Anglia a încheiat pe patru, se regăsesc nouă jucători, Kane, Stones, Trippier, Henderson, Rashford, Sterling, Walker, Pickford şi Harry Maguire.

Anglia - Danemarca, în semifinalele EURO 2020 | Performanță uriașă reușită de danezi

 

 

Danemarca a reuşit în premieră trei victorii consecutive la un turneu final EURO, prin succesul obţinut în faţa Cehiei, în sferturi, danezii având şi cel mai bun atac (11 goluri) faţă de celelalte turnee final disputate (EURO sau Cupă Mondială).

Echipa antrenată de Kasper Hjulmand a devenit prima echipă din istoria turneelor finale EURO care a marcat câte patru goluri în două meciuri consecutive, 4-1 cu Rusia în ultimul meci din grupă şi 4-0 cu Ţara Galilor în optimi. Spania a şters această performanţă ulterior, cu două victorii consecutive cu cinci goluri marcate (5-0 cu Slovacia, 5-3 cu Croaţia).

Danemarca este prima formaţie care atinge semifinalele EURO după ce a pierdut primele sale două partide la turneul final. Danezii sunt şi prima echipă care ocupă locul secund în grupă cu o victorie şi două eşecuri.

Anglia - Danemarca, în semifinalele EURO 2020 | Ovidiu Hațegan și Sebastian Gheorghe, în brigada de arbitri

 

Meciul va fi condus de o brigadă olandeză, cu Danny Makkelie la centru, ajutat la cele două linii de arbitri asistenţi Hessel Steegstra şi Jan de Vries. În camera VAR vor fi olandezii Pol van Boekel şi Kevin Blom, germanul Christian Gittelmann şi polonezul Pawel Gil.

Arbitrul român Ovidiu Haţegan a fost delegat ca al patrulea oficial, iar Sebastian Gheorghe va fi rezervă de arbitru asistent.

Anglia - Danemarca, în semifinalele EURO 2020 | Echipele de start 

 

 

Anglia: 1. Jordan Pickford - 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire, 3. Luke Shaw - 4. Declan Rice, 14. Kalvin Phillips - 25. Bukayo Saka, 19. Mason Mount, 10. Raheem Sterling - 9. Harry Kane (căpitan). Selecţioner: Gareth Southgate.

Danemarca: 1. Kasper Schmeichel - 6. Andreas Christensen, 4. Simon Kjaer (căpitan), 3. Jannik Vestergaard - 17. Jens Stryger Larsen, 23. Pierre-Emile Hojbjerg, 8. Thomas Delaney, 5. Joakim Maehle - 9. Martin Braithwaite, 12. Kasper Dolberg, 14. Mikkel Damsgaard. Selecţioner: Kasper Hjulmand.

Arbitru: Danny Makkelie; arbitri asistenţi: Hessel Steegstra, Jan de Vries (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Ovidiu Haţegan; arbitru de rezervă: Sebastian Gheorghe (ambii din România)

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Câți bani încasează echipele de la EURO 2020. Campioana ia peste 30 de milioane de euro
Câți bani încasează echipele de la EURO 2020. Campioana ia peste 30 de milioane de euro

Este săptămâna cea mare a fotbalului european, la capătul căreia, duminică, la PRO TV, va fi încununată noua regină a continentului.

Cehia - Danemarca, 1-2 în sferturi la EURO 2020. Danezii se califică în semifinale
Cehia - Danemarca, 1-2 în sferturi la EURO 2020. Danezii se califică în semifinale

Naţionala de fotbal a Danemarcei s-a calificat în semifinalele EURO 2020, după ce a învins echipa Cehiei cu scorul de 2-1 (2-0), loc sâmbătă seara, pe Stadionul Olimpic din Baku.

EURO 2020: Italia a învins Belgia cu 2-1 şi s-a calificat în semifinale
EURO 2020: Italia a învins Belgia cu 2-1 şi s-a calificat în semifinale

Naţionala de fotbal a Italiei s-a calificat în semifinalele EURO 2020, după ce a învins echipa Belgiei cu scorul de 2-1 (2-1), vineri seara, pe Fussball Arena din Munchen, în al doilea sfert de finală al competiţiei.

Spania- Elveția 4-2 (1-1), în sferturile EURO 2020. ”Furia Roja” merge în semifinale după 5 penalty-uri ratate
Spania- Elveția 4-2 (1-1), în sferturile EURO 2020. ”Furia Roja” merge în semifinale după 5 penalty-uri ratate

Spania este prima echipă calificată în semifinalele EURO 2020 după 4-2 (1-1) împotriva Elveției, rezultatul fiind decis în urma loviturilor de departajare. 

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.