Sectorul imobiliar este blocat, iar locuintele noi raman fara cumparatori
Blocajul imobiliar isi arata efectele: multe blocuri noi, abia date in folosinta, sunt goale. La Cluj, de pilda, exista un imobil gata de doua luni, in care sta in acest moment o singura familie.
S-a ajuns in aceasta situatie fie pentru ca dezvoltatorii nu au reusit sa vanda multe locuinte, fie pentru ca apartamentele au fost cumparate de speculanti care in plina criza nu mai gasesc clienti sa le dea mai departe.
Intr-un bloc din Cluj traieste o singura familie, desi initial dezvoltatorul spusese ca toate apartamentele s-au vandut din faza de proiect.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Suntem singura familie care locuim deocamdata aici de doua luni. Usa de la intrare e din termopan, se inchide cu cheia, avem usa si noi metalica. Sper sa vina cat mai repede vecinii, ii asteptam", spune Iuliu Fekete, locatar.
"50 - 60% dintre aceste locuinte au fost cumparate de catre investitori institutionali, iar criza din imobiliare si financiara i-a surprins pe acestia si in ciuda faptului ca aceste locuinte au fost finalizate, ei nu au reusit sa-si gaseasca cumparatori", declara Cristi Moga, redactor Ziarul Financiar.
Mult mai izolati se vor simti cu siguranta locatarii care urmeaza sa se mute in blocurile ce vor fi date in folosinta in aceasta primavara si in care acum lucrarile sunt pe ultima suta de metri.
Indiferent de oras, in Romania s-au construit cu cel putin 20% mai multe locuinte in 2008 fata de 2007. In noile conditii de creditare, dezvoltatorii fac eforturi mari ca sa sa vanda toate aceste apartamente.
Tot mai putini clienti pot accesa credite acum, cand si euro urca vertiginos. Specialistii spun ca blocurile risca sa ramana goale, daca vanzatorii nu vor scadea preturile.
Iar pana cand dezvoltatorii nu isi vand apartamentele, nici nu pot initia proiecte noi. Asa ca si multi constructori risca falimentul.