"Prima casa", doar pentru cei cu salarii mari!


Ultimul update: Joi 03 Mai 2012 02:31
Data publicarii: Vineri 22 Mai 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Proiectul "Prima casa", prin care Guvernul intentioneaza sa garanteze creditele ipotecare ale romanilor fara locuinta, ii ajuta numai pe cei cu salarii bune.


Asta pentru ca normele actuale ale bancilor comerciale permit o indatorare lunara ce nu poate depasi jumatate din venituri.

Pentru un credit de 60.000 de euro, chiar si cele mai bune oferte insemna o rata lunara de 520-530 de euro si un venit pe familie de 5.300 de lei.
Raluca Dobre, analist financiar brokeraj credite
In Romania, dobanzile la creditele ipotecare in euro sunt cuprinse intre 6 si 13%, in timp ce dobanzile anuale efective, care includ si comisioanele, ajung chiar si la 20% pe an.

Chiar daca luam ofertele mai bune, putem constata usor ca la un credit de 60.000 de euro luat pe 25 de ani, rata lunara pe care trebuie sa o plateasca un client depaseste 500 de euro.

Asta inseamna ca si clientul trebuie sa castige peste 1.000 de euro pe luna. In aceasta situatie, clientul ar fi avantajat daca ar plati un avans cat mai mare, pentru ca atunci ar avea nevoie de un credit mai mic. Insa avans mare nu pot avea decat tot cei cu venituri mari.

Premierul Boc a precizat joi seara ca de acest program vor beneficia toti cei care nu au o locuinta in momentul solicitarii creditului, inclusiv cei care au avut candva o locuinta, dar au vandut-o - de exemplu, cei care s-au mutat in alta localitate.

In plus, Guvernul nu va accepta in program decat bancile care nu cer clientului un avans mai mare de 5%. De asemenea, vor fi acceptate in program doar bancile care au cele mai mici dobanzi. Si un ultim element important, bancile respective trebuie sa elimine comisionul de rambursare anticipata, care acum este intre 2 si 4%, adica in jur de 2.000 de euro la un credit de 60.000. 

VIDEO PROTVPLUS.RO