Preturi umflate, desi euro a coborat in raport cu leul


Ultimul update: Marti 01 Mai 2012 11:36
Data publicarii: Marti 21 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Desi euro a coborat in ultima saptamana in raport cu leul, multe companii de la noi se fac ca nu observa asta si se ghideaza dupa un curs pe gustul lor.


Asadar, romanii platesc servicii si produse la un curs mult mai mare decat cel afisat de banci.

Marti, euro a ajuns aproape de 3,6 lei. Asta dupa ce in urma cu doua saptamani sarise de 3,9 lei si ne temeam sa nu depaseasca 4 lei. In timp ce multi se bucura ca leul si-a revenit, comerciantii par incremeniti in trecut. Asa se face ca aplica un curs de peste 3,85 la bilete de avion sau la camere de hotel, dar si de 3,90 la produse electronice, parfumuri si cosmetice.

Specialistii spun ca nici macar nu e ilegal, iar noi cumparatorii ii putem sanctiona pe cei care practica preturi la curs mai mare decat cel al BNR, daca nu mai cumparam de la ei. Mart,i un bilet dus intors Bucuresti-Barcelona costa la o companie lowcost 186 de euro. In moneda nationala, acelasi drum costa 717 lei, de unde rezulta un curs de 3,85. Uimitor si inexplicabil, pentru ca firma anunta clientii ca ii tarifeaza la cursul BNR al zilei, plus un adaos de 2%, adica maximum 3,74.

Ne-au intrat produse cu 3,9, care se vand cu 3,9, sau ma rog se vor vinde mai greu. Au crescut cu 10 preturile mai ales ca foarte multi furnizori s-au speriat de aceasta crestere, si dupa ce ca s-a devalorizat leul cu 7 sau 8, si-au mai pus si marje suplimentare, de 2,3, 5, peste cursul BNR.
Teodor Frunzeti, manager magazin online electronice
Preturi umflate si in galeriile comerciale, unde se vand parfumuri si produse cosmetice. Nici tarifele practicate de unele hoteluri din Bucuresti, nu sunt de neglijat. Pe scurt omul intreaba cat costa o camera. Primeste raspunsul in euro, dar plateste in lei la un curs peste cel oficial. Acelasi curs marit il gasim si in cazul produselor electronice, vandute on-line. Importatorii sustin ca lucrurile n-ar sta chiar asa si ca de fapt distribuitorii isi vand marfa din stoc la un curs marit. Nu e ilegal, daca platesc impozit la suma facturata, dar este imoral.Analistii sustin ca preturile se vor aseza in urmatoarele saptamani si in functie si de interesul clientilor pentru aceste produse brusc mai scumpe.

Tags: credite, euro, leu, banci,

Isarescu: Creditul in valuta nu va face bine la inima
Criza financiara isi arata coltii in Romania: rate mai mari cu pana la 50%
Oamenii, bulversati de termenii economici speriati de saracie
VIDEO PROTVPLUS.RO