Petrolul, pus la zid de criza financiara


Ultimul update: Vineri 05 Octombrie 2012 09:47
Data publicarii: Marti 21 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Mult comentata criza financiara, dar si teama de o recesiune economica mondiala au avut o parte buna: scaderea pretului international al petrolului la nivelul din vara anului trecut.


Si benzinarii romani au inceput sa isi ieftineasca produsele, dar ceva mai discret ca atunci cand le scumpeau. Asa ca benzina si motorina costa acum, cu peste 50 de bani fata de vara lui 2007. Pretul international al petrolului a revenit sub pragul de 75 de dolari pe baril, pe care l-a depasit prima data, vara trecuta.

Pe atunci, un litru de benzina costa in Romania 3 lei si 30 de bani, iar unul de motorina 3 lei si 10 bani. Dupa ce a ajuns la recordul de 147 de dolari, teama de o recesiune economica mondiala a dus la o scaderea rapida a pretului titeiului, care a revenit sub 75 de dolari pe baril. Desi benzinarii au mai ieftinit pe ici pe colo, nu putem sa vorbim despre modificari semnificative.

Ceea ce cumparam acum la pompa reflecta pretul barilului de la inceputul lunii septembrie perioada in care pretul era inca de peste 100 de dolari.
Diana Tudor redactor Ziarul Financiar
Reprezentantii companiilor petroliere spun insa ca titeiul care se vinde acum la 70 de dolari va ajunge sub forma de carburant la pompa abia peste 45 de zile.

Daca in strainatate carburantii se ieftinesc pentru ca recesiunea economica reduce consumul, la noi acest argument pica. Asa ca romanii ar trebui sa astepte ca pretul petrolului la New York sa scada si mai tare daca vor sa cumpere si ei ceva mai ieftin.

Rompetrol a redus astazi preturile la carburanti
Pretul petrolului a crescut la aproape 73 de dolari pe baril
Rompetrol scade pretul carburantilor! Benzina mai ieftina cu trei bani!
VIDEO PROTVPLUS.RO